Follower

Sunday, July 27, 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2014


Ini adalah entry melekat sehingga 5 Syawal 1435H

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Hari ini 29 Ramadhan 1435H, hari terakhir kita menjalankan ibadah puasa untuk tahun ini. Semoga dipanjangkan usia untuk bertemu dengan Ramadhan di tahun hadapan.

InsyaAllah, besok semua umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilfitri. Dikesempatan ini, ibu sekeluarga memohon ampun dan maaf kepada semua pembaca Jemari Asmara andai ada tulisan ibu yang menyinggung perasaan kalian.

Ibu juga memohon maaf, khusus buat sahabat-sahabat blogger andai ada komen-komen ibu yang mungkin kurang disenangi.


Terimalah e-kad raya ini ikhlas dari Keluarga Sihat; ibu, ayah, Yusuf & Maryam..

Selamat Hari Raya
Maaf Zahir & Batin


Friday, July 25, 2014

Senarai Cawangan Shaklee Seluruh Malaysia


Senarai Cawangan Shaklee Seluruh Malaysia


Office Business Hour Location Map
Kuala Lumpur
No. 32, Jalan Rampai Maju 3,
Taman Sri Rampai, 53300 Kuala Lumpur.
Tel : 603-4142 1067
Fax: 603-4142 1027
Monday to Friday:
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Saturday (1st & 3rd):
10:00 a.m. to 7:00 p.m


View Shaklee Kuala Lumpur
in a larger map
Penang
No. 81, 83 & 85, Jalan Todak 6,
Pusat Komersial Sunway Perdana,
13700 Seberang Jaya, Pulau Pinang.

Te l: 604-383 8261
Fax: 604-383 8560

Monday to Friday:
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Saturday (1st & 3rd):
10:00 a.m. to 7:00 p.m


View Shaklee Penang
in a larger map
Ipoh
32, Medan Istana 1,
Bandar Ipoh Raya,
30000 Ipoh.

Tel: 605-241 8260
Fax: 605-241 8263


Monday to Friday:
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Saturday (1st & 3rd):
10:00 a.m. to 7:00 p.m.




View Shaklee Ipoh
in a larger map
Johor Bahru
14, Jalan Molek 1/10,
Taman Molek,
81100 Johor Bahru.
Tel: 607-352 5188
Fax: 607-352 4188


Monday to Friday:
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Saturday (1st & 3rd):
10:00 a.m. to 7:00 p.m.




View Shaklee Johor Bharu
in a larger map
Kota Bharu
319, Section 25, Bandar Kota Bharu,
Jalan Sultan Yahya Petra,
15200 Kota Bharu.
Tel: 609-747 8688
Fax: 609-747 7711
Sunday to Thursday:
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Saturday (1st & 3rd):
10:00 a.m. to 7:00 p.m.



View Shaklee Kota Bharu
in a larger map

Kota Kinabalu
Lot 4.1, Neutron Point,
Lorong Poin Neutron,
Jalan Lintas Khidmat,
88300 Kota Kinabalu.
Tel: 6088-393 848
Fax: 6088-393 851
Monday to Friday:
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Saturday (1st & 3rd):
10:00 a.m. to 7:00 p.m.

View Shaklee Kota Kinabalu
in a larger map


Jika perlukan konsultasi atau bantuan, jangan malu-malu hubungi: 

Puan Zefa NorAsmara Jubir (Ibu Yusuf dan Maryam) Shaklee Indipendent Distributor (ID: 909824) 
FB: https://www.facebook.com/ZefaNorAsmara 
FB page: https://www.facebook.com/KioskKeluargaSihat Email: zefa_asmara@yahoo.com 
Wassap ke 011-1153 7821 

Thursday, July 24, 2014

Menang Giveaway Buku Resepi Roti


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Dah laaaaaaaama ibu tak join mana-mana GA, apatah lagi nak menang. Tapi baru-baruni ketika mana semangat berblog kembali menyinar, ibu mula jalan-jalan ke blog kawan-kawan.

Mana-mana GA yang simple ibu akan turut serta sebagai tanda sokongan sesama rakan-rakan blogger. Menang atau tak itu perkara nombor 2. Alhamdulillah, ibu menang dalam salah satu GA yang ibu sertai..

Ibu menang Giveaway Buku Resepi Roti anjuran Dunia Masya. Hadiahnya dah sampai pun semalam. Terima kasih penganjur!

Jom kita tengok hadiahnya..

 Haaa.. Inilah dia kiriman dari penganjur. Buku My Cookbook with Bread, quiling FM dan kad raya..


 Dalam buku tu ada beberapa resepi ringkas yang menggunakan roti sebagai bahan utama. Sesuai untuk kanak-kanak dan dewasa juga..


 Quilling fm.. Simple tapi sangat menarik..


Ada kad raya juga.. Comell..

Akhir kata sekali lagi ibu ucapkan terima kasih kepada Dunia Masya yang menganjurkan GA ni. Terima kasih juga buat adik Amir yang cabut gulungan bertulis nama blog Jemari Asmara.

Tadaaa.. Ini buktinya..

Alhamdulillah, terima kasih dan tahniah kepada Dunia Masya kerana berjaya menganjurkan GA ini..

Hingga jumpa lagi :D


Wednesday, July 23, 2014

Maryam Ponteng Taekwando


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Mula-mula ibu nak buat entry WW je gambar ni tapi takut ada yang tak faham pula. Hehe.. Okey, kita cerita ringkas-ringkas aje..

Ini cerita hari Ahad yang lepas.Setiap Ahad petang Maryam ada latihan taekwando. Sepanjang Ramadhan 1435H dah 3 kali Maryam hadir latihan taekwando walaupun sedikit 'lembik'..

Tapi Ahad yang baru ni, ini yang jadi..


Selesai solat Zuhur dia dah buat muka kesian. Pakai seluar pon slow motion je. Tiba-tiba dia baring kat lantai.

"Adik tak larat la ibu.."

Alahai kesian anak ibu. Ibu pun faham sebab Ahad baruni cuaca paaaanas sangat. Okeyla dik, tak payah pergi. Kita rehat tidur tak payah pergi teakwando. Sudahnya dengan ibu sekali selamat zzzzz sampai petang. Sedar-sedar dah azan Asar.. Haha.. Ambik kesempatan betul la ibu dia..

Setakat Maryam mulai ikut latihan taekwando ini kali kedua ponteng latihan. Sekali masa balik Terengganu, sekali yang baru-baru ni. Harap lepas ni dah tak ada sesi ponteng-ponteng ni..

Sekian cerita Maryam ponteng taekwando :D


Tuesday, July 22, 2014

I am a Supir Mom


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi maha Penyayang

Baca betul-betul ye, Supir Mom bukan Super Mom. Hehe.. Sepanjang Ramadhan 1435H memang ibu jadi Supir Mom. Jadi driver kepada anak-anak sendiri..

 Ini gambar semalam, Maryam tolong ambikkan lepas balik sekolah..

Menjadi anak-anak kepada ibu yang berkerja mengajar Yusuf dan Maryam menjadi anak-anak yang berdikari. Maryam dah mula naik van sekolah seawal umur 4 tahun lagi, Yusuf pula sejak masuk tahun 4 pasrah bila ayah kata kena pergi sekolah agama jalan kaki. Sekolah dia jauh tau dari Taska, tapi ayah nekad nak nak suruh anaknya berdikari. Anak lelaki kena kuat kata ayah..

Ramadhan tahun ni kita diuji dengan cuaca yang panas terik. Hati ibu mana yang sanggup membiarkan anak-anak yang berpuasa terpaksa menempuh semuani. Lagi-lagi bab kena jalan kaki pergi sekolah..

Makanya ibu nekad, dengan izin bos setiap tengahari memang ibu ulang alik dari pejabat urus anak-anak balik dan pergi sekolah (sesi pagi dan petang). Maka perjalalan Klang - Shah Alam - Klang ditengahari buta yang panas terik dah menjadi rutin. Ibu ni duduk Shah Alam, tapi kerja di Klang..

Ada sekali tu ibu tak dapat balik, ayah pulak memang busy memanjang. Yusuf kata dia jatuh masa berjalan sebab letih sangat. Huhuhu.. Nak nangis ibu dengar sebab sekali tu jelah ibu tak boleh balik..

Tu pun setiap hari ibu beri mereka Meal Shakes dan Performance Drink sebagai ikhtiar supaya mereka dapat berpuasa dengan cuaca yang sangat-sangat panas ni.. Bayangkan kita yang dewasa ni pun 'terduga' dengan cuaca macam ni, apatah lagi budak-budak. Ibu pun ambik dua-dua supplemen tu dengan ESP sekali..

 Set Puasa Bertenaga Shaklee

Inilah supplemen yang ibu dan anak-anak amalkan sepanjang bulan puasa ni. Kelebihannya ada ibu kongsikan dalam entry Tips Kekal Cergas Walau Berpuasa..


 Ini gambar ibu dan Maryam tengahari semalam. Abaikan wajah tanpa tatarias yang nampak pucat itu.. Hehe..


 Abang Yusuf nak pergi sekolah agama. Gambar candid, tak sempat senyum. Masam je dia..

Pejam celik, pejam celik dah nak sebulan pun ibu jadi Supir Mom untuk anak-anak. Pengorbanan tenaga, masa, minyak dan tol. Bayangkan sehari berapa kali lalu tol Sungai Rasau..

Tapi ibu cuma nak gambarkan semua dengan perkataan 'ibu bahagia'. Tak dapat nak diluah dengan kata-kata bahagianya dapat ambik dan hantar sendiri anak-anak ke sekolah. Keselamatan lebih terjamin dan hubungan anak-anak dengan ibu lebih rapat.

Hampir setiap pagi Yusuf dan Maryam tanya; "Harini ibu ambik ke tak?" Bila ibu jawab ye, dua-dua melompat 'Yeay!'..

Nampak tak 'isyarat' kegembiraan mereka tu? Huhu.. Mudah-mudahan dimurahkan rezeki ibu untuk cepat-cepat jadi WAHM. Amiin..


Sunday, July 20, 2014

Tips Kekal Cergas Walau Berpuasa


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Harini dah 22 Ramadhan 1435H, maknanya termasuk harini tinggal 8 hari aje lagi nak raya. Masanilah ramai antara kita mula mengoperasi rumah masing-masing. 

Sapu sawang, mop lantai, lap cermin, tukar langsir, vakum karpet, nak masak untuk berbuka pulak, dan macam-macam lagi lah. Semua tu guna tenaga.. Dah lah malam berjaga sebab merebut peluang 10 malam terakhir Ramadhan. Ada juga yang berjaga malam sebab buat kuih raya kan? Hihi..


 Gambar hiasan dari Google

Tu belum nak sambung shopping keperluan raya di siang hari sebab malam kan terawih. Dengan cuaca sekarang yang paaaanas terik. Lagi-lagi yang memang berkerja tengah panas. Fuh! Mesti letih dan lembik dibuatnya.


Sekadar gambar hiasan (sumber)

Ibu nak kongsikan Tips Kekal Cergas Walau Berpuasa yang selalu ibu amalkan. Nak tahu tak?


Set Puasa Bertenaga Shaklee

Inilah supplemen yang ibu amalkan semasa bersahur untuk kekal cergas walau berpuasa. Memanglah ibu kerja dalam pejabat yang ada aicond, tapi sejak Ramadhan setiap tengahari ibu berulang alik Klang - Shah Alam - Klang sebab ambik dan hantar anak sekolah. Cuaca sangatlah paaaaaanas sampai kalau buka aircond paling kuat pun masih terasa panas dan bahang..

Alhamdulillah, dengan izin Allah set ni berkesan dan banyak membantu ibu untuk kekal cergas walau berpuasa.

Set Puasa Bertenaga Shaklee ni terdiri dari ESP, Meal Shakes dan Performance Drink. Apa kelebihannya?

Energizing Soy Protein (ESP) - sumber protein tinggi yang akan membuatkan anda rasa kenyang yang lebih tahan lama. (Info lanjut di SINI)

Meal Shakes - sumber multivitamin yang terbaik. Bila kita berpuasa, badan kita sebenarnya melalui proses detoksifikasi. Sementara detoksifikasi itu berlaku, Meal Shakes dapat memastikan badan kita mendapat bekalan nutrien baru yang mencukupi.
(Info lanjut di SINI)
 
Performance Drinks - minuman seperti isotonik tetapi tanpa gas. Ianya bagus dalam mengelakkan dehidrasi kulit sebab ia mengurangkan kehilangan bendalir dan menyokong tahap hidrasi lebih baik berbanding air. Ia akan seimbangkan proses kehilangan air dalam badan, dan justeru badan kekal rasa segar. Dengan itu, anda tidak akan rasa mudah dahaga. Digalakkan juga diambil masa berbuka supaya cepat menyegarkan badan dari keletihan.
(Info lanjut dan testimoni di SINI)

Dapatkannya sekarang, mudah-mudahan dapat membantu anda untuk kekal cergas walau berpuasa.

Jika perlukan konsultasi atau bantuan, jangan malu-malu hubungi:

Puan Zefa NorAsmara Jubir (Ibu Yusuf dan Maryam)
Shaklee Indipendent Distributor (ID: 909824)
FB: https://www.facebook.com/ZefaNorAsmara
FB page: https://www.facebook.com/KioskKeluargaSihat
Email: zefa_asmara@yahoo.com
Wassap ke 011-1153 7821

Saturday, July 19, 2014

Tips Berkesan Mudah Bangun Malam (Qiamullail)


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah, harini dah 21 Ramadhan 1435H. Tak sampai 10 hari lagi Ramadhan akan meninggalkan kita. Sepuluh hari terakhir Ramadhan merupakan saat di mana Rasulullah SAW memperbanyakkan amalan  dengan bangun malam (qiamullail), beriktikaf, dan mengejutkan ahli keluarga untuk bersama dengannya melaksanakan ibadah-ibadah sunat.  


Qiamullail, bangun malam, tahajjud
 Gambar hiasan. Imej dari Google..

Apa yang Rasullullah saw tunjukkan itu mencerminkan betapa tinggi nilai dan harga detik-detik terakhir Ramadhan di sisi Allah swt. Lebih manis lagi apabila Allah SWT turut menjanjikan kehadiran malam Lailatulqadar (iaitu malam yang lebih baik daripada seribu bulan) pada sepuluh malam terakhir Ramadhan.  


Lailatulqadar
 Imej dari Google..

 Mari sama-sama kita manfaatkan baki-baki hari yang ada ni dengan menambah amal ibadah kepada Allah swt.. Tapi, nak bangun malam ni bukannya mudah kan? Rasa malas, mengantuk dan letih lebih menguasai diri dari kehendak hati..

Mari ibu kongsikan Tips Berkesan Bangun Malam (Qiamulail) yang ibu baca dari Majalah Q&A Bil. 31 terbitan Galeri Ilmu.. 

1. Bertasbih 33 kali, bertahmid 33 kali dan bertakbir 34 kali semasa hendak tidur.

Rasulullah saw bersabda kepada Fatimah ra dan pembantunya yang bermaksud: 

"Mahukah kamu berdua aku tunjukkan sesuatu kebaikan yang lebih baik daripada seorang pembantu? Apabila kamu berdua hendak tidur, bertasbihlah sebanyak 33 kali, dan bertahmidlah 33 kali dan bertakbirlah 34 kali.." 
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

2. Tidur sekejap sebelum atau selepas Zuhur

3. Meminimakan dosa dan kesalahan untuk mengelakkan rasa malas untuk melakukan qiamullail.

4. Jangan berjaga sehingga larut malam. 

Selain itu, kita perlulah memasang niat untuk bangun semula sebelum tidur. Niat itu sendiri akan mendorong kita untuk bangun menjalankan ibadah..

Pengambilan supplemen juga merupakan salah 1 pendorong untuk bangun dengan cergas. Ye lah, kadang-kadang kita memang bangun dah, tapi sebab masih mengantuk, badan pun rasa lesu, maka potensi nak tidur semula adalah tinggi..

Untuk bangun malam atau pagi dengan cergas ibu cadangkan Ostematrix Shaklee. Ostematrix membantu kita untuk tidur lena dan bangun semula dengan cergas.
 Ostematrix Shaklee
 OsteMatrix ni kalsium, jadi bagaimana ia boleh membantu tidur lena dan bangun semula dengan cergas? 

OsteMatrix bukan sekadar kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi. Ia juga membekalkan nutrien-nutrien harian seperti magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik.
 
Magnesium ini mampu menggalakkan penyerapan dan penyimpanan kalsium sekaligus membantu merehatkan otot-otot kita. Apabila otot kita semua dapat berehat dengan baik, maka badan juga akan dapat berehat seterusnya kita secara keseluruhannya akan mendapat rehat yang secukupnya dan berkualiti. Maka dengan ini, kita akan mampu bangun malam untuk qiamullail atau setiap pagi dengan segar untuk memulakan segala pekerjaan kita untuk sepanjang hari. 

Kelebihan Ostematrix yang ibu kongsikan adalah sekadar faktor pembantu. Pokok pangkalnya adalah kehendak diri untuk membanyakkan lagi amal ibadah di penghujung Ramadhan ini. Bukan sekadar di bulan mulia ini sahaja, tetapi usaha-usaha berterusan untuk istiqomah bangun malam di lain-lain bulan juga.


Bangun malam, qiamullail, tahajjud, membaca al quran
 Gambar hiasan. Imej dari Google..

Sekiranya berminat untuk mendapatkan sebotol Ostematrix Shaklee, jangan malu-malu hubungi ibu ya:
 Puan Zefa Nor Asmara Jubir
Shaklee Independent Distributor [ID No : 909824]
WhatsApp: 011 11537821
FB: Ibu Yusuf Dan Maryam
Page: Kiosk Keluarga Sihat

 

Friday, July 18, 2014

Shaklee Sokong Israel?


Benarkah Shaklee menyokong Israel?

Disaat Gaza diserang, isu ini kembali meletop-letop baru-baru ini. Ramai mensesasikan isu ini dan ramai rakan-rakan SID dibedil sama. Allah, Allah, Allah..



Laman web inilah isu utamanya. Terang-terang memaparkan logo Shaklee didada laman web yang menyokong Israel. Pastinya mengundang rasa gusar di kalangan umat Islam Malaysia khususnya.

Alhamdulillah, itu menunjukkan betapa prihatinnya kita. Namun, bagi ibu sebagai seorang yang rasional janganlah kita terus membuat tanggapan hanya dengan melihat sekeping gambar. 

Jujurnya ibu antara mereka yang 'sentap' dengan isu sokongan Shaklee terhadap Israel. Manakan tidak, Shaklee adalah sebahagian dari sumber pendapatan ibu. Tapi sebagai seorang yang rasional ibu mengambil tindakan mencari maklumat sebenar. Ibu tak mahu tergolong dalam golongan yang baca tajuk sahaja, terus hentam! Tengok gambar print screen sahaja terus tekan butang share tanpa tahu perkara sebenar.


Ini adalah jawapan pihak Shaklee. Jelas dan nyata disitu bahawa Shaklee tidak menyumbang secara langsung terhadap Israel. Ibu tak mahu ulas lebih lanjut, cukuplah dengan penafian pihak Shaklee terhadap isu sokongan terhadap Israel itu.

Isu ini sebenarnya meningkatkan lagi semangat ibu untuk berjaya dalam bisnes. Ibu mahu menjadi seorang kaya. Ya kaya dunia hingga mampu membantu lebih ramai pihak yang memerlukan. Jika golongan seperti mereka boleh menjadi penyumbang kepada apa yang mereka sokong, mengapa tidak kita.

Jom ramai-ramai kita membantu saudara seIslam kita di Palestin sana.

Derma boleh dibuat melalui online ke bank berikut: 
Bank Islam:12029010047880
 
Maybank:562263010787
 
CIMB: 8600460353
 
BMuamalat:12070005133717 
 
RHB Bank:21245760004907
 
Bank Rakyat: 220806195922
 

Selain itu sama-sama kita membanyakkan doa untuk kesejahteraan saudara-saudara kita di Palestin sana. Alhamdulillah, qunut nazilah juga dibacakan hampir disemua masjid dan surau dinegara kita. Semoga doa kita diterima Allah swt.

Penerbangan MAS MH17 Terhempas Di Ukraine


Dengan Nama Allah Yang maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Rasanya hampir semua orang dah tahu, tragedi yang baru sahaja terjadi ni. Pagi tadi ibu bw, rata-rata rakan-rakan blogger menulis tentang MH17 yang terhempas..

Ibu tahu pasal kejadian ni malam tadi. Allahu.. Tak terkata rasanya. Ujian Allah swt dibulan Ramadhan ini.


 Gambar yang ibu ambil diinternet..

Banyak lagi gambar, tapi tak sanggup ibu nak tengok. Terutama yang melibatkan jasad-jasad mangsa.

Ada maklumat yang mengatakan pesawat tersebut ditembak jatuh. Allahu Akbar! Ini ibu salin berita ringkas dari Berita Harian..

Kuala Lumpur: Pesawat Boeing 777-200 milik Penerbangan Malaysia (MAS) ditembak jatuh di perkampungan Grabovo, Donestk, Ukraine, berhampiran sempadan Russia, malam tadi.


Ketika kejadian, pesawat MH17 yang dalam perjalanan dari Amsterdam, Belanda ke Kuala Lumpur itu membawa 280 penumpang dan 15 kru. Semua penumpang dan kru dipercayai terbunuh dalam tragedi itu.

Penasihat kepada Menteri Dalam Negeri Ukraine, Anton Gerashchenko, dalam laman Facebooknya berkata pesawat itu dipercayai ditembak jatuh oleh pemisah di ruang udara Ukraine menggunakan peluru berpandu Buk, sejenis peluru berpandu darat ke udara.


MAS melalui laman Facebooknya, mengesahkan pihaknya terputus hubungan dengan pesawat itu ketika kedudukan terakhir pesawat berkenaan di ruang udara Ukraine.

 Semoga keluarga mangsa tabah menghadapi dugaan ini dan sama-sama kita sedekahkan Al Fatihah kepada mangsa yang beragama Islam.

Thursday, July 17, 2014

Iktibar Ramadhan: Muntah Daging Mentah


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Sekadar gambar hiasan (Google)

Dua orang wanita sedang berpuasa, tetapi tidak tahan lalu meminta kebenaran Nabi saw untuk berbuka. Mereka menghantar wakil bertemu Baginda saw. Nabi saw memberi dua biji bekas kepada wakil itu seraya menyuruh kedua-dua wanita berkenaan muntah di dalam bekas itu..

Apa yang hendak dimuntahkan sedangkan mereka berdua sedang berpuasa? Tidak ada apa-apa yang mereka makan. Namun mereka tetap melaksanakan suruhan Nabi saw. Alangkah terkejutnya mereka kerana kedua-duanya memuntahkan daging mentah yang bernanah.

Orang ramai menjadi hairan. Lalu Nabi saw menerangkan bahawa wanita tersebut menahan diri mereka daripada makan, tetapi mereka telah MENGUMPAT. sekaligus merosakkan pahala puasa mereka dengan umpatan tersebut.

Itulah dia cerita iktibar tentang mengumpat.  

 Ibu baca iktibar pasal mengumpat ni dalam Majalah Q&A terbitan Galeri Ilmu, gigih ibu salin balik. 2- 3 harini kan masing-masing sebok mengomen pasal kes CDM25 tu. 

 Hmmm, yang komen lebih-lebih siap tambah perisa macam-macam tu dah kira kategori mengumpat kut. Bagi ibu sudah-sudahlah, kita ambik je pengajaran dari cerita tu tapi tak payah nak komen lebih-lebih.

Meh tengok Ustaz azhar Idrus kata apa pasal mengumpat ni;


Ha! Terasa ke terasa? Hihi..

Entry ni ibu nukilkan di sini sebagai peringatan bersama terutama untuk diri sendiri. Bab bercakap ni, astaghfirullahalazim.. Adakalanya sukar sangat-sangat nak menjaga mulut ni..

Sempena Ramadhan ni, sama-samalah kita semua mendidik hati dan jiwa. Sesungguhnya Ramadhan adalah peluang untuk kita berubah menjadi hambaNya yang lebih baik. Kemudian usaha untuk istiqomah dengan kebaikan itu dalam kehidupan mendatang.

Terima kasih kerana membaca. Hingga jumpa lagi..

Wednesday, July 16, 2014

Keluarga Sihat Shopping Raya


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Keluarga sihat? Ye, kan ibu + ayah + Yusuf + Maryam = Keluarga Sihat.. ;-)

Semalam cuti umum sempena Nuzul Al Quran. Jadi kami mengambil kesempatan untuk shopping raya.  Ayah kata jom Klang Parade! Ibu okey aje. 

Sampai je terus masuk Parkson dan kami berpecah dua kumpulan. Macam ramai je ahli famili sampai kena pecah dua kumpulan kan? Hihi.. Bukan apa, nak cepatkan proses memilih dan membeli..

Ayah dengan Yusuf, ibu dengan Maryam. Tapi sudahnya tak ada satu pun yang berkenan dihati ibu dan Maryam dalam Parkson tu. Keluar balik masuk pulak Yes, pun tak ada yang berkenan. Sudahnya kami berdua jalan-jalan aje.


 Ni kat tingkat bawah sekali. Maryam possing depan pentas..


 Ni masa kat tingkat atas, naik ni sebab dah ternampak Mr DIY la pulak. Bukan Maryam je suka, ibu pun suka jalan-jalan dalam tu..


Dah sudah, baju raya tak berhasil tapi mainan pula dikejarnya. Huhu..


Siap ambik troli bagai, macam banyak je yang nak dibeli. Tapi sudahnya ibu cuma beli stokin dan Maryam dapat 1 kotak Lego..

Kemudian kami berempat berkumpul semula di Kamdar. Ayah dan Yusuf berhasil dah nampaknya, keluar Parkson bawak 2 beg plastik. Ibu dan Maryam? Apa pun tak de..

Masuk Kamdar pun tak ada yang memikat hati. Cerewet betul 2 beranak ni.. Sudahnya, kat Kamdar ni Yusuf yang dapat lagi baju. Ayah beli sepasang baju melayu untuk dia.

Nampak tak, beza orang laki dengan perempuan shopping? Hoho..


Selamba bersila dilantai sambil tunggu ayah bayar baju..


Kena paksa ambik gambar dengan ibu. Hihi..

Alhamdulillah, walau tak lengkap tapi sebahagian dah selesai. Ada kesempatan, kita pergi shopping lagi. Kalau tak sempat, pakai aje apa yang ada. Boleh gitu?

Kawan-kawan dah selesai shopping raya ke?

Tuesday, July 15, 2014

Khasiat dan Kegunaan Cuka Epal


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Beberapa minggu yang lepas Ayah Yusuf bawa balik sebotol cuka epal. Lantas si isteri buat-buat bertanya, apa khasiatnya?

Jawapannya? Ringkas; cuka epal bagus untuk kesihatan..

Tidak puas hati dengan jawapan ringkas si suami itu, maka si isteri mencari jawapan. Cuka adalah salah satu dari makanan sunnah, pasti banyak khasiatnya. 

Malam ini ibu berkesempatan menulisnya di Jemari Asmara. Jom kita tengok apa khasiat cuka epal dan cara kegunaannya..


Cuka epal


Cuka epal ialah sejenis cuka yang diperbuat daripada bahan yang diproses dengan fermentasi yang mana gula di dalam air buah epal diasingkan oleh bakteria dan ragi yang berwarna kuning keemas-emasan dan dijual dalam bentuk semulajadi.

Antara khasiat cuka epal adalah:-
  • Merangsang pemecahan lemak
  • Melancarkan perjalanan darah
  • Menguatkan tenaga dalaman
  • Melawaskan usus besar dan kecil
  • Masalah kulit seperti jerawat
  • Menghalang penyerapan atau timbunan lemak
  • Meningkatkan metabolisme di bahagian tubuh tertentu
  • Menyingkirkan air berlebihan dan bahan buangan
  • Melembapkan dan menegangkan kulit
  • Mencegah dan mengawal selulit
  • Meredakan sakit dan sengal sendi
  • Menurunkan risiko masalah jantung dan barah
  • Juga berfungsi sebagai: Anti-alergik, Anti-septik, Anti-anemia, Anti-ulser
  • Mengandungi anti-oksidan yang menjaga kesihatan jantung dan pengelak barah
  • Meningkatkan kesihatan membran paru-paru
  • Meningkatkan kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang
  • Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah
  • Membantu mengekalkan berat badan yang ideal
  • Menghilangkan stress dan membantu tidur yang nyenyak dan sebagainya.
  • Melangsingkan ketulan lemak yang tidak perlu terutama di bahagian perut, tepi dan belakang lengan, pinggul dan peha. (sumber)

Sahabat blogger Ummu Muhammad pernah menyebut dalam blognya, 

Sekiranya anda ditakdirkan Allah menghidap masalah kutu air, gunakanlan cuka untuk mematikan kutu-kutu tersebut. MashaAllah memang menggerutu si kutu di bawah lapisan kulit kita. Saya pernah gunakan untuk menyapu bahagian berdekatan bekas bisul Abdullah yang seakan mahu timbul semula. MashaAllah, hilang benjolan seakan mahu bisul kembali itu.

Wah! Banyak kelebihannya ye.. Tapi macam mana cara penggunaannya? Google punya google sampai ke entry Cara Menggunakan Cuka Epal dan Kurma di blog Dr Zubaidi.. 

Dr Zubaidi kata:

* Campurkan 1-2 sudu teh cuka ke dalam air suam untuk mengurangkan kepekatan asid cuka dan boleh juga dicampur dengan sesudu madu asli. Cuka epal yang telah dibancuh dengan air boleh diminum pada waktu pagi atau malam.

* Cuka ini juga boleh digunakan dalam masakan. Kebiasaannya ia digunakan untuk memerap daging supaya tahan lebih lama, lebih lembut dan rasa yang enak..

* Walaubagaimanapun, cuka epal dan kurma tidak sesuai untuk semua orang. Dr Zubaidi menasihatkan pesakit diabetes dan gastrik untuk berhati-hati jika menggunakannya..

Cuka epal
Inilah cuka epal yang Ayah Yusuf beli. Cuka epal dari Turkey..

Rasanya masam-masam sedap. Semoga kami sekeluarga istiqomah dengan makanan sunnah ini..

Buat kawan-kawan yang ada jual secara online cuka epal ni, boleh tinggalkan nama dan nombor yang boleh dihubungi di bahagian komen. Mana tahu, pembaca entry tulisan ibu ni ada yang berminat nak beli cuka epal. Perkara baik, kita sebar-sebarkan. Kan?

Baiklah, sampai di sini dulu. Hingga berjumpa lagi..


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...