Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang
Gigih update blog pepagi buta ni, sebab nak syer pasal makanan. Ada ustaz kata, makruh tayang gambar makanan disiang hari bulan puasa.
Entry ni bukanlah nak ajar kawan-kawan masak, ringkas je resepinya. Tapi sekadar nak syer idea hidangan ekspres tapi sedap.
Yang ni bukan frozen food okey, yang ni 100% air tangan ibu Yusuf tau. Silalah percaya ye.. Nanti ada yang ingat ibu nak buat review produk myChef lagi pulak. Ehehe..
Hidangan yang ibu nak syer ni, boleh dijadikan sebagai lauk sampingan tapi juga boleh dijadikan lauk utama sekiranya kita ketidak cukupan masa. Ibu bercakap ikut pengalaman sendiri, ye lah.. kita ni berkerja. Sampai rumah dah terkocoh-kocoh nak masak, adakalanya tak sempat. Jadi masak yang super ringkas sahaja.
Bunyi tajuk macam 2 jenis masakan kan? Tapi sebenarnya sejenis je..
Ayam berlada hitam dengan sayur bersos tiram..
Dah namanya hidangan super ringkas, gambar pun super sempoi lah ye.. Dalam kuali lagi. Kih kih kih.. Okey, ini resepinya:
Resepi Ayam Berlada Hitam dengan Sayur Bersos Tiram
Bahan-bahannya:
2 ketul dada ayam di potong kecil
Sotong atau udang (pilihan)
1/2 biji bawang besar dihiris
2 biji bawang putih dihiris/ dicincang
10 Batang kacang buncis di potong
1 inci lobak merah dipotong memanjang
sedikit serbuk lada hitam berperisa
1 sudu besar sos tiram
Minyak untuk menumis
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak
2. Tumis serentak bawang merah, bawang putih dan ayam hingga naik bau
3. Taburkan serbuk lada hitam dan kacau hingga ayam hampir masak
4. Masukkan sayur, sos tiram dan kacau lagi hingga ayam masak
5. Sedia dihidangkan, tapi jangan lah hidang dalam kuali je.. Hahaha..
Nota ibu: Ibu memang buat kering untuk lebih rasa tumisan, jika suka berkuah boleh tambahkan sedikit air. Kalau nak pedas, boleh tambah cili merah atau cili padi. Untuk resepini, ibu memang tak letak garam..
Sekian resepi hidangan super ringkas dari ibu Yusuf dan Maryam.. :D