Follower

Wednesday, November 14, 2012

AYAM BERAROMA HERBA THAI


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Yeay!! Kongsi resepi lagi. Update blog jam 1.00 pagi, wah.. semangat!! hehe.. Baru sampai dari kampung, tak mengantuk la pulak.

Alkisahnya, ibu join Fan Club Chef Ezani Masterchef kat FB. (Err, ke dah cerita pasal join tu?) Dah namanya peminatkan, maka haruslah cuba resepi-resepinya.

Beberapa hari yang lepas, ibu kongsikan air tangan ibu Salad Ayam Ala Thai (diinspirasikan dari Salad Daging Ala Thai Chef Ezani). Harini ibu kongsikan hasil air tangan ibu, Ayam Beraroma Herba Thai diinspirasikan dari Ayam Bersos Mentega Kacang Beraroma Herba Thai.

Dan hasilnya, taraaaaaaaaa..

v

v

v

v


Ayam Beraroma Herba Thai

 Seperti biasa, ada aje yang didurhakakan.Tapi Ezani tak marah tau.. Buktinya..

v

v

v

Kannnn.. Dah kata dia tak marah. Hehehe..

Ibu ikut resepi yang diberi cuma ibu tak letak mentega kacang tu. Sebab ibu tahu itu bukan citarasa ayah Yusuf. Macam sayur pun, ibu guna je apa yang ada dalam peti sejuk.. 


 Ini wajah sebenar air tangan Chef Ezani..

Ibu copykan resepinya di Jemari Asmara untuk tatapan semua.

Resepi Ayam Bersos Mentega Kacang Beraroma Herba Thai: 

500g daging ayam - potong kecil
sayur-sayuran (ikut selera - saya guna lada benggala, lobak merah, kacang panjang, broccoli)
4 helai daun limau purut hiris halus
segenggam daun ketumbar

Bahan tumisan:

1 biji bawang besar hiris
4 ulas bawang putih cincang kasar
2 inci halia hiris nipis
3 batang serai dititik
5 biji cili padi potong kasar
3 batang akar ketumbar

Bahan sos:

3/4 cawan (atau lebih kurang 4-5 sudu besar) mentega kacang kasar (chunky/crunchy peanut butter)
1 cawan air
5 sudu besar sos ikan (fish sauce/nampla)
2 sudu besar madu
perahan jus dari satu biji limau nipis
garam dan lada hitam secukupnya

1) Goreng potongan ayam dalam sedikit minyak hingga masak. Alihkan.

2) Goreng sayur-sayuran sehingga separuh masak. Alihkan.
* Saya suka goreng dulu ayam dan sayur-sayuran untuk senang nak dapatkan tahap masak yang saya suka.

3) Buat sos. Tumis bahan-bahan tumisan hingga naik bau. Masukkan mentega kacang, air, sos ikan, madu, jus limau, garam dan lada hitam secukupnya. Masak sehingga sos pekat, tambahkan air secukupnya (ikut nak kuah banyak mana) dan garam secukup rasa.

4) Masukkan semula ayam dan sayur-sayuran. Gaul sehingga sos rata. Akhir sekali masukkan daun limau purut dan daun ketumbar.

5) SIAP! makan lah dengan nasi hehee..hidangan seimbang, cukup dengan sayur semua. masak satu lauk cukup :)
***************************
Nota ibu Yusuf: *Saya* dalam resepi di atas merujuk kepada Chef Ezani sendiri.. :D
Selamat mencuba!!


3 comments:

  1. terer la kak zefa masak..copy resepi ye:)

    ReplyDelete
  2. thnks dik berkongsi resepi...akak pun nak cuba buat jugaklah...

    ReplyDelete
  3. sedapnya................ :) nak singgah rumah k.zefa lah, sempat lagi ni hihi

    ReplyDelete

Komen anda amatlah dihargai.. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...