Follower

Thursday, November 17, 2011

Apam Pisang Comel

Assalamualaikum wbt..

Malam tadi entry makanan, pagini entry makanan lagi ye.. Alkisah, jiran sebelah bagi pisang, tapi dah beberapa hari tak terusik. Akhirnya, gigih tau malam tadi ibu lenyek pisang pakai mug sampai bunyi kelentang kelentung. Kihkih.. Semata-mata nak buat apam pisang.. Tidur nak dekat pukul satu tau.. Gigih3x.. :D

Hasilnya..

v

v

v

Apam Pisang Comel Jemari Asmara.. bagi nama comel tu bukan sebab apam tu cantik tau (nanti kata ibu perasan pulak.. hihi..) Comel sebab ibu buat dia kecik-kecik.. Comel je kan? (nampak besar la pulak dalam gambar sebab ambik dekat-dekat.. huhu..)


Ibu kukus guna acuan lompang. Acuan lompang ni pemberian MIL ibu, warisan dari Tok katanya.. Setelah sekian lama akhirnya menantu dia guna juga. Tak sia-sialah dia pilih menantu yang ini untuk mewarisinya kan? Kan? Kan?

Owh ya.. Buat mereka yang belum tahu; motif pada acuan lompang, pinggan dan cawan dalam gambar di atas kita panggil PEONIS. Salah satu motif PML (pinggan mangkuk lama). Tak apa jika anda tak minat, tapi apa salahnya kita ambil tahu. Kan? Kan?

Ibu kongsikan di sini resepi asam pisang yang ibu ambil dari blog Dapur Tanpa Sempadan. Tapi yang ibu kongsikan di sini mengikut sukatan dan bahan yang ibu guna lah..

Resepi Apam Pisang

Bahan-bahannya:

2 cawan tepung gandum
5 biji pisang (200 gram)

3/4 cawan gula halus
4 biji telur
3/4 cawan mentega cair (ibu guna 2/4 mentega dan 1/4 minyak masak)
1 camca teh baking powder
1/2 camca teh soda bicarbonate
2 cubit garam
Cara-caranya:

  1. Panaskan air dalam kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih, lenser acuan dengan sedikit mentega atau minyak. Ketepikan (ibu guna acuan kuih lompang)
  2. Gaul tepung bersama baking powder, kemudian ayak. Lecek pisang bersama garam dan soda bicarbonate hingga hancur. Ketepikan.
  3. Dalam satu bekas, satukan telur, gula dan mentega cair. Kacau dengan whisk hingga pekat dan berkrim (berubah jadi warna pucat). Masukkan pisang lecek, gaul rata dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga sebati.
  4. Kacau rata dan tuang dalam bekas tadi. Kukus selama 10 minit. Kalau guna loyang, CMG kata kukus 45 minit. Gunakan api sederhana besar.
Nota ibu:

1. Tekstur apam ni sedikit padat (tapi bukan bantat tau!! hihi..) mungkin sebab ibu tak pukul telur tu hingga kembang dulu.. (agaknya lahye..) Ibu ni mixer tak ada, whisk pun tak ada sebenarnya. Godek je pakai apa yang ada..

2. Rasa apam ni ala-ala kek pisang yang moist gitu.. mungkin sebab faktor mentega

3. Apamni ibu bawa ke pejabat bagi anak-anak buah makan.. tinggalkan 4 ketul untuk ayah di bawah tudung saji. Yusuf dan Maryam tak layan apam-apam ni.. Memilih tul.. :-(

Ps: Ada lagi pisang kat dapur. Nak buat apa lagi ye? Ada cadangan tak?

8 comments:

  1. aduhhh..tengok cwn kukus antik zefa tu teringat cwn kukus mak kaklong...tah mana la agaknya sekarang,agaknya mak kaklong dah buang,ishhh..nak call mak skrg la nak tanya balik...huhuhu!

    ReplyDelete
  2. rumah sy pulak tak ada pengukus..so mmg takkan buat la apam.hehe...

    ReplyDelete
  3. apa juga makanan der pisang memang pujaan hati.. sedapnyer....

    ReplyDelete
  4. salam kak zefa,,,alaaaaaaa...chumilll la apam pisang ni..tgk pn dh terliur..aishh..nk buat la..kena g cr pisang la npknya..hmm best2!

    ReplyDelete
  5. ibu yusof ni tak perasan.. tapi mmg comel sungguh apam nih!!

    ReplyDelete
  6. Salam Zifa NorAsmara,

    Amboi apam ni comel2 ,pinggan mangkuk pun lawa2...Kalau Kak Ros mesti sayang nak guna,beli cantik2 simpan tu yang dok kena marah ngan che abang tu....he.he...

    ReplyDelete
  7. memang comel apam pisangnya...

    tp kan Zefa, bila baca part resepi tu, tajuk dia jadi Asam Pisang pulak..hehe

    ReplyDelete
  8. Yus: hahaha.. haah lah. Salah taip da.. tq3x. Dah betulkan.. hehe..

    ReplyDelete

Komen anda amatlah dihargai.. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...