Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang
Syukur alhamdulillah, penyertaan ibu dalam The Gourmet Blog Challenge anjuran myChef mendapat sokongan kawan-kawan. Terima kasih untuk semua LIKE dan komen-komen yang membina. Terima kasih tak terhingga buat Kak Ida yang memberi sokongan padu, siap ada entry khas untuk menyokong ibu di Koleksi 1001 Resepi. Terima kasih semua.
Yang sebenarnya itu entry 'segera'. Sesuai dengan menunya yang juga segera. Petang Sabtu tu ibu masak dan terus terfikir tentang challenge ni. Alang-alang ada menu yang berkaitan, ibu pun hantar penyertaan. Tengoklah gambarnya pun, alahai..
Mengambil kesempatan dengan cuti yang masih ada, ibu berusaha mengolah lagi. Jika bukan yang terbaik pun, sekurang-kurangnya mampu dilihat lebih baik dari entry sebelum ni. Terutama dari sudut persembahannya..
Maka dengan sukacitanya, ibu Yusuf dan Maryam mempersembahkan...
v
v
v
Kuih cara ala talam berlauk myChef.. ibu guna Beef Keema Masala lagi untuk hidangan kali ini..
Sedia maklum, cara berlauk comel-comel dan dimasak dengan acuannya di atas api. Talam berlauk pula dikukus dengan menggunakan loyang. Ibu gabungkan dua konsep hingga menjadi Kuih Cara ala Talam Berlauk myChef.. Harap dapat markah kreativiti di sini. Hehehe..
Hujah penggabungan, sebab ibu nak mepersembahkan hidangan yang cepat dan pantas disediakan namun tidak mengabaikan rasa dan kelazatan. Sesuai dengan myChef itu sendiri, makanan sedia hidang. Jadi, alang-alang kita guna produk myChef untuk mencepatkan proses masak memasak, biarlah makanan yang terhasil juga jenis yang mudah.
Jom tengok resepinya.
RESEPI KUIH CARA ALA TALAM BERLAUK myChef
Bahan-bahannya:
Bahan A
1 kotak produk myChef Beef Keema Masala
1 biji telur didadar nipis
1 biji cili merah di dadu kecil
1/2 biji cili hijau didadu kecil
2 tangkai daun sup dihiris
1 sudu makan bawang goreng
Bahan B
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1/2 cawan santan pekat (ibu guna santan kotak tanpa kolesterol)
1/2 cawan air masak
1 sudu mentega dicairkan
1 sudu kecil garam halus
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Cara-caranya:
1. Nyah bekukan produk myChef dan panaskan atas kuali sehingga ianya sedikit kering. Ketepikan..
2. Satukan semua bahan B di dalam pengisar dan adun hingga semuanya sebati.
3. Panaskan kuali leper tidak melekat dengan sedikit mentega dan tuangkan semua bahan A ke dalam kuali. Terus taburkan bawang goreng ke atasnya. Tutup kuali dengan penutup periuk selama 2 minit.
4. Buka penutup dan ratakan Beef Keema Masala di atasnya. Taburkan pula telur dadar yang dihiris nipis, cili merah, cili hijau dan daun sup.
5. Tutup semula kuali hingga bahagian tepungnya benar-benar masak.
6. Sedia untuk dihidangkan.
Sepotong untuk dijamah..
Alhamdulillah, sedap pada tekak ibu.
Semoga entry ini bukan sekadar satu entry penyertaan, harap ianya memberi manfaat pada semua. Setidak-tidaknya memberi idea nak masak apa untuk juadah berbuka.
Sokong ibu lagi ya.. Mohon berikan LIKE anda pada link di bawah:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=503748572985134&set=a.500918973268094.133327.214061348620526&type=3&theater
Terima kasih.. :D
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=503748572985134&set=a.500918973268094.133327.214061348620526&type=3&theater
Terima kasih.. :D
wah..sedpnye tngk
ReplyDeletewah! Syabas ibu...
ReplyDeleteSedapnye... antara kuih yang dicari di pasar ramadan... tapi mesti sikit je lauk dia letak...:( bila tengok gambar ni... fuyooo kalau la ada jual yang mcm ni, mesti sold out punya... huhu
ReplyDeletewaah lajunya k.zefa dah masuk 2 resepi, ini betul2 kreatif nie..sal belum buat satu lagi pun..tangah dok pilih2 menu
ReplyDeletekak zefa ni ... semua sedap2 masakan akak huhu.
ReplyDeletewawawahhhh...btul2 kreatif ni...dh masuk resepi kedua...gud luck2!!!..;)
ReplyDeleteassalamualaikum zefa...
ReplyDeletewahhh..kreatifnya, mmng betul2 nmpak sedap dan myelerakan...
nampak sedap..syabas zefa.
ReplyDeleteCantik presentationnya. Mmg pandai menghias..
ReplyDeleteGood luck! Suka talam berlauk...
Sedapnya... teringin nak buat tapi takut tak menjadi...
ReplyDeletepandai betul deco mendeco kuih ye..
lama sungguh x jenguk di sini.... bulan pose ni penuh dgn kebizian.. nak jenguk blog sendiri pun x sempat.. psssssttt.. sedapnya Cara Berlauk Talam tu...
ReplyDeleteWah dah 2 penyertaan.. Syabas kak.. Nur dah klik "like".. Good luck utk akak.. :)
ReplyDeleteWaahh...simplee... Kita memang suka talam berlauk. Ada beef keema nie, mudahlah sikit kan.
ReplyDeletesaya tak makan cara berlauk. tapi yg ada gula kat dlm tu saya mkn. ngeee...
ReplyDelete