Follower

Thursday, April 26, 2012

MASIH PENING!! HILANG SEKALI 4..


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Ibu Yusuf masih pening. Pening dengan dashboard blog sendiri. Huhuhu.. Rasanya tak tekan apa-apa, tapi akhirnya terpaksa berdepan juga dengan dashboard 'wajah baru'.

Okey, abaikan cerita pening. Ibu nak cerita pasal parking kereta di pejabat ibu. Hmmm.. parking kereta pun nak cerita dalam blog ye? Hahaha.. Layan je lah..

Kamini warga kerajaan, tapi pejabat kami menyewa bangunan kedai. Parking sendiri bayar okey, sejam RM00.50 atau RM80.00 sebulan.

Kami ada 5 petak parking percuma di tingkat 2 bangunan belakang. Ramai yang tak nak letak kereta di atas atas alasan jauh. Maka masing-masing sanggub berhabis duit kayakan MPK tiap-tiap bulan. Err.. ibu tak pasti aliran duit dalam mesin parking tu ke mana sebenarnya. Tapi yang pasti kalau tak bayar parking, maka kenalah saman dengan MPK.

Tapi masih ada yang setia letak kereta di atas termasuklah ibu Yusuf. Tu pun ibu selalu juga letak kereta di petak berbayar bila penyakit 'M' nak jalan jauh datang. Ibu satu-satunya staff perempuan yang berani letak kereta di atas. Semua staff perempuan lain takut nak letak kat atas sebab jauh dan agak sunyi.

Ibu bukan apa, bila letak kat atas tu jimat sikit. Bolehlah belanja Maryam aiskrim petang-petang. Dengan kos RM3.00, boleh dapat aiskrim sedap tau.


Sekadar gambar hiasan ehsan google untuk menggugat nafsu makan pembaca.. haha..

Beberapa hari yang lepas, gempar apabila kawan ibu yang letak kereta di bangunan belakang hilang kesemua 4 tayar. Aduhai.. ternganga dan tak terkata bila ibu tahu pasalni. Kasihan kawan ibu tu, ibu pulak yang rasa nak nangis.. Tapi tulah lebihnya lelaki kan, ditimpa musibah pun nampak cool lagi.


Sumber

Macamtulah jadinya kereta kawan ibu tu, hilang semua tayar. Pencuri tu siap tinggalkan jek lagi. Mesti jek tu pun jek curi.

Syukur, minggu lepas dan awal minggu ni ibu tak letak kereta di atas sebab ibu bawa kereta ayah. Lama tak bawa wira, takut pula nak berpusing-pusing naik ke parking atas tu. Takut tersagat je.. Biasanya memang ibu letak kereta dekat-dekat dengan kereta kawan ibu tu..

Ada kawan ibu tanya, lepas ni ibu berani ke nak letak atas? Hmmm.. Berani ke ha?

Apa pandangan pembaca Jemari Asmara yang budiman sekelian?

Pandangan anda didahului dengan ucapan terima kasih..


19 comments:

  1. kalau yus tak berani zefa...

    baik beringat sebelum kena. Adeh kesiannya 4 tayar sekali lesap, guna tayar mahal dan rim besar kot tu. Ke dia berkenan kat rim tayar tu yang cantik...adehh!

    ReplyDelete
  2. Eh....jahat betul la maknusia zaman sekarang...
    Walaupun tayar dan rim tu memang menjadi harga, tapi takde peri kemanusiaan langsung dah..

    Kalo saya mesti dah takut nak letak kot...
    Carik tempat yang orang mudah nampak... Baru susah sket "diorang" nak buat kerja...

    ReplyDelete
  3. ya Allah..bersungguh dia buat kerja..sampai 4,4 tayar hilang..huhuhu

    ReplyDelete
  4. baik bayar je RM3 drp habiskan hmpr RM1k ntuk beli tayar2 baru

    ReplyDelete
  5. seram plak izan baca ni kak zefa. kalau izan mmg tak berani nak letak dah kete kat atas tu. takpelah kot bayar parking daripada merisikokan kereta sendiri... org jahat ni ada di mana2 aje kan...

    ReplyDelete
  6. salam

    kesian kat kawan tu... bahaya sekarang ni...ntah siapa lah y curi tu...

    ReplyDelete
  7. ha ah..skang nih setting blog agak memeningkan ..huhu
    Ya Allah berani tui penyamun tuh hamik 4 tayar tuh..ish2 tak berhati perut..nihmsti keja 'mat pit '

    ReplyDelete
  8. MAK AI... PARKING PUN BAYAR... minyak, kalau ada tol... berapala sebulan...

    tapi nak jimat kena curik plak... adeh...

    ReplyDelete
  9. kalau kita tak berani kot..terpaksa la kalau nak parking kat bawah pun dan kayakan MPK tu janji selamat. Teruk kan pencuri tu, kalau tayar harga murah takpelah gak..

    ReplyDelete
  10. Agak susah juga nak predict sekarang nie... tapi kalau tempat yg tersorok meamng mudah mereka nak buat 'kerja' lebih baik cari tempat yg org ramai boleh nampak - tak apalah kayakan MPK sikit daripada sekali kena beribu kalau 4 tayar...

    ReplyDelete
  11. Kalau sye tak dah kot. Tapi, sye ni memang ada sedikit penakut, hihi =P

    ReplyDelete
  12. rasanya tak selamat kak zefa letak situ.klu kena curi tayar ok lagi,kita ni perempuan,klu jadi kejadian tak diingini,nak menyesal pun tak guna.Nauzubillah..biar jauh asal selamat...:)

    ReplyDelete
  13. erk...xberani la sy amik risiko...tapi kalau nk kene kat mana2 pun terkena..cuma percentage nk terkene tu yg berbeza..

    untuk play safe, akak parking kat mpk tu je la

    ReplyDelete
  14. nampaknya macam lebih berisiko kalau parking kat atas. dengan jauhnya, sunyinya dan tambah lagi risiko kecurian ni. bahaya juga tu.

    p/s : nampaknya sama2 kita pening dengan perubahan dashboard ye. hehe. nak tanya zefa.. macam mana zefa buat supaya kita boleh balas secara terus pada komen ye? bole tolong ajarkan?

    thanks.

    ReplyDelete
  15. mesti tayar secondhand mahal agak nyerkan?

    ReplyDelete
  16. adeh 4 sekali gus? kalu sy, sy tak berani ar

    ReplyDelete
  17. parking tempat lainlah kak..tayar takpe..orang ni mcm2...muge terus dalam pemeliharaan Allah

    ReplyDelete
  18. Zefa.. tentang dashboard baru tu boleh tukar ke lama, cuba lihat ni:
    http://www.lyssasecret.com/2012/01/tutorial-cara-menukar-dashboard-baru-ke.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya memang selesa dgn yg lama Nida.. Tkasih kongsikan link tu.. :D

      Delete

Komen anda amatlah dihargai.. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...