Follower

Wednesday, December 31, 2014

2000 Periuk Nasi Untuk Pantai Timur

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah, dengan izinNya dapat ibu update blog harini. Lamanya tak jengah blog sendiri. Banyak faktor sebenarnya yang menyebabkan blog ni sunyi, tapi tak apalah. Tak payah cerita sebab-sebabnya, nanti nampak macam beralasan pula. Hehe..

Malam ni ibu nak tulis sesuatu yang berkaitan dengan apa yang berlaku di Pantai Timur sekarang. Kita semua tahu Pahang, Terengganu dan Kelantan dilanda banjir besar. Juga beberapa tempat di Perak turut dilanda banjir.

Ibu mengikuti perkembangan banjir di sana hampir 80% melalui fb. Ramai kawan-kawan fb ibu sendiri adalah mangsa banjir. Cumanya bila di fb ni kita kena pandai menapis maklumat yang kita terima, sebabnya ada juga perkara-perkara yang tidak benar dan fitnah yang tersebar.

Allahu, luluh rasanya hati melihat gambar-gambar yang dikongsikan rakan-rakan fb. Belum lagi gambar-gambar banjir yang tersebar luas di media sosial. Tak tertanggung rasanya..

Alhamdulillah, rakyat Malaysia ramai yang prihatin. Banyak NGO dan individu yang menggerakkan tabung sumbangan. Banyak sumbangan dapat dikumpul dan diedarkan kepada mangsa-mangsa banjir. Wang ringgit, pakaian, makanan, keperluan dan sebagainya.

Melalui kawan-kawan fb, banyak sumbangan makanan, beras, telur, dan lain-lain tapi mereka tiada dapur untuk memasak. Jika sudah pulang ke rumah sekalipun, semuanya sudah musnah. Dapur dan alatan elektrik kemungkinan sudah tidak boleh digunakan.

Maka ibu tertarik dengan usaha dari Dewan Pemuda Pas Johor yang menggerakkan misi 2000 periuk nasi untuk Pantai Timur. Misi mereka untuk mengumpulkan 2000 periuk nasi untuk disumbangkan kepada 2000 keluarga. Jika sebuah keluarga mempunya 4 orang ahli, bantuan sebenarnya disalurkan kepada 8000 orang. InsyaAllah, lebih ramai dapat dibantu.


Setiap periuk nasi dianggarkan berharga RM100.00 dan kita disarankan untuk menyumbang sekurang-kurangnya seunit.

Tapi ibu berpendapat, sumbanglah semampu kita. Jangan pula tak mampu menyumbang RM100.00 terus tak jadi menyumbang. 

Andaikan kita menyumbang RM20.00 dan ada 4 orang lain juga menyumbang RM20.00, insyaAllah dapat juga membeli seunit periuk nasi. Kan?

Sumbangan boleh disalurkan ke akaun Maybank Dewan Pemuda Pas Negeri Johor 551191102820. Masukkan email 2000periuknasi@gmail.com atau isikan maklumat di www.2000periuknasi.com

Semoga sumbangan kita mampu meringankan bebanan mereka yang menerima ujian dan semoga Allah mengurniakan ganjaran pahala yang besar kepada penyumbang-penyumbang. Amin..

Jom sama-sama menyumbang. Ketepikan sebentar ideologi politik masing-masing. Kita menyumbang demi kemanusiaan.

Thursday, December 18, 2014

Jualan Gudang Simply Siti di Anggerik Mall Shah Alam

Alhamdulillah, kami baru sampai rumah. Tadi ibu, Yusuf dan Maryam berjimba-jimba di Anggerik Mall Shah Alam. Ada apa di Anggerik Mall?

image
Simply Siti buat jualan gudang..

Jualan Gudang Simply Siti berlangsung dari 17-19 Disember 2014, dari jam 10.00 pagi hingga 7.00 petang..

Ware house sale ni berlangsung serentak didua tempat; Anggerik Mall Shah Alam dan Bangunan Komtar Pulau Pinang..

image
Semua dijual murah-murah..

Barang yang dijual semua di bawah harga pasaran, diskaun hingga 80% katanya..

image
Pilih kak, jangan tak pilih..

image
Masa nak bayar beratur panjang la juga..

Masing-masing teruja memborong.. Tapi pilih-pilih juga ya. Setiap barang ada tarikh pengeluaran, yang ada tarikh luput pun ada. Kebanyakannya luput tahun 2015 - 2016. Yang cuma tertera tarikh pengeluaran pun ada, kebanyakannya 2010-2011. Jadi kalau nak beli banyak-banyak sebagai stok sendiri, kira dulu berapa lama anggaran penggunaan setiap item.

Walaupun ini bukan barang makanan, tapi bagi ibu tarikh luput tu perlu diambil kira. Dah nama pun penghabisan stok, mesti ada sebab stok-stok tu nak dihabiskan dan dijual dengan harga murah..

Tapi dari segi harga memang berbaloi-baloi. Kepada kawan-kawan yang nak sama-sama memeriahkan jualan, sempat lagi ni. Harini hingga besok..

image
Gambar sebagai penutup. Ini aje hasil capaian ibu tadi.. :D

Cuti-cuti Malaysia di De Rhu Beach Resort Kuantan Pahang

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyang

Ini adalah percutian yang tidak dirancang. Perancangan asal nak balik kampung Terengganu, tapi tiba-tiba kami singgah di Kuantan.

De Rhu Beach Resort ni pun kami main terjah je, tak ada buat booking bagai. Sebenarnya, ini je pun hotel yang kami tahu di area sini. Itupun sebab pernah datang untuk hari keluarga Pejabat Agama Islam Daerah Petaling tahun 2005. Masa tu Yusuf kecik lagi, lebih kurang setahun macamtu.

Selepas 9 tahun, kami datang lagi. Keadaan hotel masih sama, cuma nampak semakin uzur. Tak ambik gambar pun hotel ke, lobi ke, bilik ke. Suram je..

Kalau diukur dari sudut bilik hotel, kami tak datang kut sini. Tapi persinggahan kami ni lebih nak layan kehendak anak-anak nak mandi kolam. Kolam De Rhu Beach Resort ni memang best. Luasnya pun boleh tahan..

Kalau dah terjun kolam dia yang awesome tu, lupa terus kat hotel yang suram tu. Percayalah.. Hihi..

image
Belanja dulu sekeping gambar De Rhu Beach Resort dari arah pantai. Yang bestnya, hotel ni tepi pantai..

Kami check in dah petang juga, dalam jam 4.00 pm macamtu. Masuk bilik je terus siap-siap nak mandi kolam.

image
Tuuu, cubaan Yusuf nak usik adiknya. Sudahnya, dia balik yang kena. Huhu..

Bilik ni ada 'bunyi-bunyi' walau disiang hari. Bunyi kerusi diseret-seret gitu. Tapi wallahua'alam samada memang bunyi kerusi atau apa, sebab tak ada perasaan takut pun masa tu.

Lebih mendukacitakan, bilik airnya sumbat dan mengeluarkan bau busuk. Tapi entahla, petang tu ibu relaks dan positif je. Tak ada nak bising-bising ke, bebel-bebel ke.

Masa turun bawah bawak budak-budak ni ke kolam, ibu singgah ke kaunter depan dan maklumkan masalah bilik air tu. Cuma ibu ada sebut juga, kalau boleh kami naik nanti masalah bilik tu dah dapat diatasi..

Jom layan gambar-gambar sepetang di kolam..

image
Kolam untuk kanak-kanak..

image
Ada buaian lagi tu..

image
Tiga beranak ni je mandi manda. Ibu tukang ambik gambar je..

image
Nak kemana agaknya tu? Kolam ni luas, jadi boleh pindah-pindah..

image
Terjun kolam sini pulak..

image
Nampak laut dari kejauhan..

image
Dua beradik yag mandi sampai tak ingat nak naik..

Hampir Maghrib juga budak-budak ni naik, itu pun setelah dipaksa. Naik bilik, alaaaaa masih sumbat. Sudahnya kami dapat bilik lain, kena mengangkut segala beg la pulak berpindah randah.

Lepas bersihkan diri dan solat, kami keluar jalan-jalan cari makan. Pun main terjah je kedai yang ada sebab bukan tau pun mana kedai yang best. 

Cerita makan-makan ibu buat entry lain, nanti banyak sangat la pulak gambar dalam entry ni..

Siap makan, kami pusing-pusing sekejap dan terus balik hotel. Tengok tv cerita 'Ikan Bakar' di Tv9 lepas tu masing-masing pun beradu. Zzzzz..

Besok paginya, celik je mata yang budak-budak ni ingat cumalah nak mandi kolam lagi. Hmmm.. Apapun, kita sarapan dulu.

image


image


image


image


image


image
Sambung mandi dihari kedua sampai tengahari. Habis gelap anak-anak ibu..

image
Ibu tak mandi pun, duduk-duduk tepi kolam aje..

Ketika jam hampir 12.00 tengahari, walau dengan hati yang berat dua berdik ni terpaksa juga keluar dari kolam tu. Masa untuk check out pula..

image
Masa ni ibu baru siap berkemas-kemas..

Sementara ibu berkemas, sempat lagi dua beradik tu bergusti atas katil. Hmmm.. Sabar aje lah..

Kami check out dari De Rhu Beach Resort ini lebih kurang jam 1.00 petang 2 Disember 2014 dan meneruskan perjalanan ke Terengganu Darul Iman.

Kami berada di Terengganu sehingga Sabtu 6 Disember 2014 dan kembali sampai ke Shah Alam awal pagi 7 Disember 2014.

Syukur alhamdulillah, selamat pergi dan kembali.

Wednesday, December 17, 2014

Ulang Tahun Muhammad Yusuf Nabhan ke 10 Tahun

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Sudah 17 hari berlalu cerita itu, tapi tak apa.. Kita cerita juga di Jemari Asmara sebagai kenangan dihari kemudian kelak.

30 November 2014 baru-baru ni, ulangtahun anakanda Muhammad Yusuf Nabhan yang ke 10 tahun. Alhamdulillah, anakanda membesar dengan sihat dan baik.

Harapan ibu semoga anakanda terus membesar sebagai anak yang soleh, beriman, bertaqwa, sihat, berjaya didunia dan diakhirat. Amin..

Seperti tahun-tahun lepas, tiada sambutan beria-ia. Hanya makan-makan kami sekeluarga 4 beranak..

image
Birthday boy dan ayahnya..

30 November tu, kami sekeluarga makan-makan pizza hut. Kek pun beli kek comel je. Hihi.. Beli yang besar takut tak habis sebab besoknya kami nak balik kampung pula..

image
Ini adik birthday boy..

Seperti biasa, adik mesti nak lebih. Birthday dia ke, birthday abang ke, dia tetap 'watak' utama. Nasib baik abang jenis cool, jadi layankan aje lah..

Gambar ibu? Tak ada dalam phone sendiri, semua ada dalam phone ayah, jadi tak apalah. Letak je mana gambar yang ada..

Besoknya, kami bergerak balik ke kampung halaman ayah di Terengganu. Tapi tiba-tiba, terjadi percutian tidak dirancang..

image
De Rhu Beach Resort, Kuantan Pahang..

Ini percutian main terjah namanya. Tak booking, tak apa dan keputusan dibuat sangat last minit.

Rezeki Yusuf tiap-tiap tahun dapat bercuti ke hotel dihari ulang tahun. Tahun lepas di Grand Lexis Port Dickson, tahun ni De Rhu Beach Resort Kuantan pula.

InsyaAllah, ada kelapangan ibu buat entry tentang percutian kami. Laptop tengah pening sekarang ni, jadi update blog guna soffice je. Kalau nampak tak tersusun tu, abaikan ye. Jumpa pc nanti, ibu edit semula..

Hingga jumpa lagi..

Friday, November 28, 2014

Projek Aiskrim Malaysia Cuti Sekolah

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Pejam celik, pejam celik harini dah hari ke 7 cuti sekolah. Setakat ni kami tak ada bercuti kemana-mana lagi. Macam ibu cerita dalam entry 5 Tips Elak Anak Sakit Supaya Perancangan Cuti Sekolah Tidak Tergendala, Ayah Yusuf hanya akan bercuti pada minggu hadapan (awal Disember). Jadi sementara tu, kami buat aktiviti harian sahaja.

Ibu dah senaraikan 5 aktiviti semasa cuti sekolah, dan setakatni kami dah buat 2 dari yang tersenarai. Pertama, kami dah pergi perpustakaan awam. InsyaAllah entry bakal menyusul.

Kedua, program masuk dapur. Hari-haripun masuk dapur sebenarnya, masuk dapur untuk makan. Cuma kalini ibu libatkan mereka sekali, jadi tak lah tau makan aje kan. Perancangan ibu, nak buat biskut atau sandwich. Tapi bahan tak cukup la pulak. Godek-godek kabinet dapur jumpa plastik aiskrim, maka terjadilah Projek Aiskrim Malaysia Cuti Sekolah.


image
Dua kanak-kanak yang teruja nak buat aiskrim sendiri. Yeay!


image
Ibu bagi mereka peluang bancuh sendiri. Kami buat aiskrim Tamar Coco campur Meal Shakes

Komfom, ini aiskrim Malaysia yang penuh khasiat. Meal Shakes mengandungi nutrisi lengkap, menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu. Rasa vanilla yang sungguh yummy pulak tu..


image
Tadaaaa, dah siap. Ibu la yang bungkus, bukan mereka. 


image
Dah siap, kenalah masuk dalam peti sejuk untuk bekukan aiskrim tu. Abaikan ye, kecomotan dan kesepahan yang mungkin anda nampak. Hihi..


image
Dan inilah hasilnya.. Aiskrim Malaysia perisa Tamar Coco bervanila. 

Masa entry ni ditulis, dah habis pun aiskrim-aiskrim tu. Buat pun sikit dan tak banyak.

Alhamdulillah, terisi juga waktu lapang anak-anak semasa cuti sekolah ni. Kalau tidak haruslah asyik menghadap tv dan handphone. Handphone Yusuf dah rosak pun baru-baru ni, jadi telefon ibulah yang jadi mangsa. Handphone Maryam pun dah retak skrinnya, tapi nasib baik masih boleh berfungsi. Alahai anak-anak..

Ibu-ibu yang singgah di Jemari Asmara, sudi-sudikanlah berkongsi pula aktiviti anak-anak kalian di bahagian komen. Kita berkongsi-kongsi idea dan pandangan..

Komen anda didahului dengan ucapan terima kasih. Hingga jumpa lagi..

Wednesday, November 26, 2014

Monday, November 24, 2014

5 Tips Elak Anak Sakit Supaya Perancangan Cuti Sekolah Tidak Tergendala

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Kenangan bercuti di Grand Lexis Port Dickson

Cuti sekolah sudah bermula, ada yang dah mula cuti-cuti Malaysia, ada juga yang masih menunggu tibanya tarikh yang dirancang.

Macam kami, seminggu pertama ni tidak kemana-mana sebab Ayah Yusuf masih ada tugasan yang perlu diselesaikan di pejabat. InsyaAllah tak ada aral, kami akan mula bercuti ke Terengganu minggu hadapan.

Sementara menunggu tarikh tu tiba, ibu dah rangka 5 aktiviti untuk anak-anak. Jemput baca entry 5 Aktiviti Harian Semasa Cuti Sekolah untuk kita kongsi-kongsi idea.

Anak-anak dah menghitung hari, tak sabar-sabar nak pergi bercuti. Tapi ada juga kerisauan dalam diri ibu tentang kesihatan mereka menjelang percutian kami nanti. 

Alhamdulillah, anak-anak ibu jarang demam, tapi lebih baik kita ambil langkang-langkah pencegahan awal kan. Semoga percutian yang dirancang dapat dilalui dengan gembira.

Ibu kongsikan di sini tips yang ibu perolehi hasil pembacaan dan pengalaman-pengalaman laluTips ini juga boleh diamalkan oleh ibu bapa, jangan pula nanti anak-anak sihat tapi ibu bapa yang demam. Huhu..

5 Tips Elak Anak Demam Supaya Perancangan Cuti Sekolah Tidak Tergendala

1. Pastikan anak-anak mendapat tidur yang cukup

Kanak-kanak suka bermain dan pastinya akan berasa letih dan penat. Maka waktu tidur adalah waktu terbaik untuk merehatkan tubuh badan dan mengumpulkan semula tenaga untuk aktiviti keesokan hari. 

Kanak-kanak yang sihat memerlukan 8 jam untuk tidur. Tidur yang cukup memberi kesan yang baik kepada perkembangan otak dan kesihatan tubuh kanak-kanak. Tak cukup tidur boleh menyebabkan kanak-kanak lesu dan meragam.

Yusuf dan Maryam memang tak pernah dibiasakan tidur lewat. Biasanya mereka masuk tidur jam 10.00 malam, paling lewat pun jam 11.00 malam. Alhamdulillah mereka anak-anak yang mudah bangun tidur. Cuma kena kejut la.. Hihi..

2. Minum air kosong dengan cukup

Air yang cukup mengelakkan tubuh dehidrasi, mengawal suhu tubuh, membantu membawa nutrien dan oksigen ke sel tubuh, penting untuk proses penghadaman dan membantu proses menyingkirkan toksin dari badan. 

Cuaca pada masa ini juga tidak menentu, sekejap hujan, sekajap panas dan kadang-kadang berjerebu. Anak-anak mudah terdedah dengan batuk, selsema dan demam. Maka dengan inilah, air yang cukup sangat penting untuk tubuh yang lebih sihat. 

Ibu memang jarang menyediakan hidangan minum air manis selepas makan, biasanya air kosong sahaja. Kecuali waktu minum pagi dan minum petang, ibu bancuhkan mereka air tamar coco campur meal shakes.

3. Kawal pemakanan anak-anak

Makanan yang tidak bersih dan tercemar boleh menyebabkan anak-anak sakit perut, muntah-muntah atau cirit birit. Jika keadaan ini berlaku, lebih-lebih lagi pada waktu cuti sekolah pastinya mengganggu perancangan untuk bercuti.

Oleh sebab itu, penting untuk kita mengawal pemakanan kanak-kanak. Pastikan anak-anak mengambil makanan yang bersih, berkhasiat dan seimbang, serta buah-buahan yang kaya dengan vitamin c. Vitamin c membantu meningkatkan imun tubuh kanak-kanak dan juga dewasa.

Bab sayur dan buah ibu akui, anak-anak kurang mengambilnya. Jadi ibu berikan mereka supplemen vitamin c sebagai ikhtiar untuk tingkatkan imuniti mereka.

4. Tingkatkan imuniti kanak-kanak dengan makanan tambahan


Sistem imun kanak-kanak akan menjadi lemah, jika mereka kekurangan zat makanan atau nutrien penting dalam diet pemakanan. Jadi, selain memastikan pemakanan mereka seimbang ibu bapa boleh berikhtiar dengan makanan tambahan untuk meningkatkan imuniti anak-anak.

Yusuf dan Maryam ibu berikan mereka Jus Tok Guru (gabungan makanan sunnah), Chewable Vita c, Meal Shakes (minuman multivitamin) dan Omega Guard (minyak ikan). Ibu ada kongsikan dulu tentang kelebihan Meal Shakes dan Omega Guard dalam entry Tingkatkan Fokus dan Imun Menjelang Musim Peperiksaan.

5. Susukan bayi dengan lebih kerap


Jika mempunyai anak yang masih bayi, susukan bayi dengan lebih kerap sebagai ikhtiar. Kita semua sedia maklum bahawa susu ibu mengandungi antibiotik semulajadi yang penting kepada bayi. Susu ibu juga menguatkan sistem imuniti bayi serta melindungi bayi dari cirit birit, selsema, bronkitis dan radang paru-paru.

Pada masa yang sama, ibu-ibu menyusu juga perlu menjaga pemakanan kerana ianya akan disalur pula kepada bayi yang menyusu.

Di antara 5 tips di atas, tip no 5 sangat meberi kesan kepada keluarga kami. Ianya memberi impak jangka masa panjang sebenarnya. Yusuf dan Maryam adalah anak susu ibu, syukur mereka sangat jarang sakit dan demam. Sistem imuniti mereka kuat dan mereka membesar menjadi anak-anak yang cegas. Rindu pula zaman penyusuan dulu. Ehemm..

5 tips elak anak sakit di atas nampak biasa-biasa, tapi insyaAllah boleh dipraktikkan sebagai ikhtiar untuk elak anak-anak sakit atau demam. 

Walaupun sekadar batuk dan selsema, sama-sama kita ikhtiar untuk elakkan. Sesekali mahu bercuti sempena cuti sekolah ni, janganlah sampai tergendala kerana masalah kesihatan pula.

Akhir kata, ibu ucapkan selamat bercuti. Semoga cuti sekolah kali ini dipenuhi dengan aktiviti bermanfaat dan meninggalkan momen manis kepada kita sekeluarga.



Saturday, November 22, 2014

Cuti Dah Mula Jom Simpan Baju Sekolah

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Semalam hari terakhir persekolahan bagi tahun 2014. Anak-anak sekolah dah boleh hip hip horey!! Yusuf dan Maryam belum boleh lagi, mereka hari ini masih kena hadir kelas tafiz hujung minggu mereka.

Kelas tu ibu ada cerita dalam entry Anakanda Yusuf dan program Tahfiz Hujung Minggu. Tak lama lepas tu Maryam pun menyusul ikut serta, tapi tak ada la pula entrynya. 

Kami dijangka bercuti (holiday) dan balik kampung bulan 12 nanti. Sementara itu, ibu dah rangka 5 aktiviti harian untuk anak-anak. Jemput baca di SINI (klik) untuk kita kongsi-kongsi idea.

Harini ibu dah mulakan operasi menyimpan pakaian sekolah anak-anak. Mana yang boleh pakai lagi, mana yang tidak..

Baju dan tudung Maryam semua elok lagi dan boleh sambung pakai untuk tahun depan. Cuma kainnya dah senteng sebab anak ibu dah makin tinggi. Alhamdulillah, anak ibu sihat dan membesar dengan baik..

Yusuf pula, 100% baju baru nampaknya. Sebab kalaupun masih muat semuanya dah lusuh dan lunyai. Belum hujung tahun pun dah banyak kali beli seluar baru sebenarnya, sebab tang lutut rajin berlubang. Hahaha.. Almaklum kanak-kanak lelaki sebenar. Alhamdulillah, anak lelaki ibu ini sihat, cergas dan aktif. 


Baju-baju yang hendak disimpan..

Ibu-ibu, mari kita bersiap sedia fizikal dan mental menghadapi kerenah anak-anak sepanjang cuti sekolah. Semangat!!

Ps: Terima kasih singgah di Jemari Asmara. Tinggalkan jejak ya, insyaAllah akan berkunjung balas :D

Thursday, November 20, 2014

Homestay Murah di Sekinchan

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Tak lama lagi cuti sekolah, masing-masing mesti sudah ada perancangan masing-masingkan. Ada yang nak hantar anak-anak ke kem cuti sekolah, ada yang nak bercuti, dan ada yang nak balik kampung.

Tidak kurang juga yang bakal bertunang dan mendirikan rumah tangga. Kad-kad jemputan pun dah mula diedar nampaknya. Maka ada lah juga nanti rombongan yang bakal mengiring kan?

Bagi mereka yang bakal membuat rombongan meminang mahupun pengantin di sekitar Sekinchan Selangor, ibu ada menyediakan perkhidmatan home stay (bilik) dengan sewa berpatutan yang terletak di Kampung Parit Sebelas, Pasir Panjang Sekinchan.

Terletak di tengah-tengah di antara Kuala Selangor dan Sabak Bernam. Tidak jauh dari pekan Sungai Besar, Sekinchan dan Tanjung Karang.

Homestay ini di atas tanah kebun tetapi berhadapan dengan sawah padi. Malah tidak jauh dari kedai runcit dan hanya perlu berjalan kaki sahaja.


Ini bilik yang disediakan, luas dan selesa..

Menempatkan sebuah katil bersaiz queen, tilam, bantal, almari dan penyangkut tuala. Ruang lantai yang luas dan boleh hampar 2 buah toto saiz sederhana.

Terdapat 3 buah bilik sedia untuk disewa dengan kadar RM50.00-RM70.00 sahaja semalam bagi setiap bilik. (RM untuk 1 bilik).

Ada 2 bilik dengan bilik air di luar dan 1 bilik dengan bilik air di dalam.

Untuk pertanyaan lanjut dan tempahan hubungi ibu Yusuf ditalian 011-11537821 (Zefa). Tempahan awal sangat digalakkan. Terima kasih.

Friday, November 14, 2014

Tips Mudah Mengurus Kain Baju Belum Berlipat

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Salah satu kelemahan ibu yang nyata ialah kurangnya kerajinan melipat baju. Basuh baju, sidai baju, angkat baju dari ampaian memang wajib buat hari-jari. Nak lipat? Alaaaaaaahai..

Masa mula-mula cuti tanpa gaji tempoh hari, punyalah semangat nak memastikan tiada gunung ganang kain dalam rumahku syurgaku ini. Tapi kelaut juga. Hahaha..

Lepastu mulalah berangan-angan, alangkah bagusnya kalau ada mesin lipat kain. Mesin lipat kain sebenar tau, bukan yang pakai kotak tu.

Tapi ibu percaya, bukan ibu sorang je yang berangan mesin lipat kain tu. Ramai je ada angan-angan yang sama. Betul tak? 

Baru-baru ini ada perbincangan dalam sebuah group dekorasi di FB. Beberapa orang rakan memberikan pandangan tentang;

Tips Urus Kain Tidak Berlipat

1. Letakkan kain di dalam bakul supaya kain tidak bersepah-sepah

2. Asingkan bakul untuk setiap ahli keluarga untuk memudahkan pencarian baju

3. Sediakan bilik khas untuk mengurus baju-baju yang belum dilipat dan digosok. 

4. Sidai baju menggunakan penyangkut (hanger), jadi tak perlu lipat. Kering je kain boleh terus angkat dan sangkut dalam almari.

Secara umumnya 4 tips itu adalah tips yang bagus dan boleh dipraktikkan. Tips no 1 hingga 3 akan memstikan baju tidak bersepah-sepah walaupun belum dilipat. 

Cuma tips no 3 tu hanya praktikal untuk yang mempunyai rumah besar atau ada bilik yang tidak digunakan. Macam rumah kami ni ada 3 bilik sahaja. 1 ibu ayah, 1 Yusuf dan 1 Maryam, maka bilik untuk baju adalah tiada. Tips no 4 yang paling mudah cuma perlukan hanger yang banyak dan ruang almari yang besar.

Tapi kan, ibu sebenarnya ada tips ibu sendiri. Nak tau?

Kita tengok gambar-gambar ni ye..


 Sebelum..


Selepas..

Hehehe.. Tips ibu lepas angkat kain dari ampaian terus longgok atas sofa. Bila pemandangan tercemar dengan gunung ganang kain maka motivasi untuk menarahnya menjadi tinggi. Cepat-cepat lipat dan simpan..

Bila duduk dalam bakul, haaaaa.. Berhari-harilah jawabnya dalam bakul tu kan. Bila pakai hanger pula, masih perlu diperbetulkan gaya menyangkutnya. Kalau tak, tak muat almari nanti. Jadi, apa-apa hal, parking atas sofa dulu.

Cuma tips ibu ni banyak la kelemahannya. Kalau tak sempat lipat, memang sakit mata memandang. Bila ada tetamu datang, kelam kabut nak sorok baju-baju tu..

Jadi sebelum praktikkan tip yang ibu bagi, fikir-fikirkan dulu ye. Hehehe..

Okey, ibu nak sambung lipat kain ni, hingga di sini dulu tarian jemari ibu ni. Kalau ada tips dan cadangan tambahan, sila tinggalkan dikotak komen ye. Nanti ibu edit di entry, mana tahu dapat membantu kawan-kawan yang lain.

Hingga jumpa lagi..

Saturday, October 25, 2014

Salam Ma'al Hijrah 1436H/ 2014M

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Semalam, 1435H telah sampai ke penghujung dan menjelang Maghrib 1436H telah memunculkan diri. 




Semoga kita diberi kesempatan untuk bernaung di bawahrahmatNya dan dikurniakan umur yang panjang bagi meneruskan perjuangan sebagai khalifah Allah menjelang tahun 1436H ini. Semoga azam yang disemai, akan terus subur berkembang hingga terhasil buahnya..



Tema sambutan Maal Hijrah 2014:  
"Perpaduan Nadi Transformasi Negara"

Akhir kata, Jemari Asmara mengucapkan Selamat Tahun Baru Hijrah kepada semua pembaca dan pengunjung blog kecil ini. Semoga jemari ini akan terus diberi peluang untuk merakamkan segala kebaikan yang dilalui untuk dikongsi bersama. 

Monday, October 20, 2014

Pengedar Shaklee Shah Alam

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Beberapa hari yang lepas, ibu didatangi sepasang suami isteri yang tidak ibu kenali. Nak bertanya tentang Shaklee katanya. Dapat tahu rumah ibu dari kawan..

Kata mereka lagi, dah lama nak beli Shaklee. Tapi tak tahu siapa jual di Shah Alam ni. Tengok, betapa sebenarnya luas lagi peluang bisnes dengan Shaklee ni. Sampai ada lagi yang tak tahu nak beli Shaklee di mana..

Baiklah dengan ini, ibu nak mengumumkan melalui blog Jemari Asmara ini bahawa ibu adalah pengedar Shaklee Shah Alam;

Saya, Zefa Nor Asmara dan suami adalah pengedar sah Shaklee yang aktif di sekitar Shah Alam. Kami membuat penghantaran produk Shaklee secara serahan tangan ke seluruh Shah Alam dan membuat penghantaran melalui pos ke seluruh Malaysia.

Kami boleh dihubungi ditalian 011-11537821 (panggilan/ whatsapp/ sms)..

Jangan malu-malu hubungi kami, pengedar Shaklee mesra anda. :D


Saturday, October 18, 2014

Promosi Vitamin C Shaklee; Vitamin C Organik Terhangat Di Pasaran

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang


GEMPAR!!! OFFER SPECIAL HARI INI SAHAJA. 18 OKTOBER 2014 SAHAJA!

Sempena erasmian Shaklee Home Office di The Pinacles Sunway hari ini, Shaklee Malaysia mengadakan tawaran istimewa SEHARI SAHAJA untuk produk Sustained Released Vita-C 500mg.

Baca Manfaat Vitamin C di sini (klik)..

Rebut segera sebelum tawaran ini berakhir jam 11.59 malam ini.

Hubungi saya ditalian 011-11537821 (Puan Zefa)

Thursday, October 16, 2014

Header Terbaru Jemari Asmara 2014

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Setelah sekian lama menggunakan header blog yang sebelum ini, tiba masanya untuk bertukar kepada yang baru. 3 hari lepas, muncul 1 lagi keras tangan ibu dan terhasillah header seperti di atas. Yang ringkas-ringkas sahaja, dan yang macam tu ajelah yang ibu mampu buat. Almaklum, tiada kepakaran. 

Setiap kali header baru, mesti muncul juga tag line baru. Kali ini, Jemari Asmara; Menulis nyanyian hati, diterjemah tarian jemari -Zefa NorAsmara-. Sedap ke sedap bunyinya? Ehehe..

Selama mana header ini bakal bertahan, wallahua'alam. Mungkin sehingga muncul ilham untuk buat header baru. InsyaAllah..

Bercakap tentang header, dalam banyak-banyak header Jemari Asmara ibu suka yang ini;

v

v


Di atas ni lah header Jemari Asmara tahun 2012. Ringkas tapi comel. Comel sebab dihiasi wajah anak soleh dan solehah; Yusuf dan Maryam. Gambar tahun 2011 tu sebenarnya, dan sekarang dua-dua sudahpun semakin membesar. Alhamdulillah..



Ini pula, header yang baru diturunkan. Menghiasi Jemari Asmara semenjak pertengahan tahun 2013 kalau tak silap ibu. Gambar tu kenangan semasa kami ke Taman Botani Negara Shah Alam pada tahun 2012. Ada ibu ceritakan dalam entry INI.

Rugi pula rasanya, tak setiap kali tukar header ibu buat entry. Jadi ada juga koleksi header yang tak tersimpan. Banyak gambar-gambar lama turut hilang semasa kejadian laptop hilang beberapa tahun lepas.

Tapi tak apalah, wujud Jemari Asmara ini pun ibu dah cukup bersyukur. Kalau ikut ingatan semata-mata, banyak perkara ibu dah lupa. Tapi catatan-catatan dalam Jemari Asmara menyimpan sebahagian memori suka duka kami sekeluarga sejak tahun 2010. Agak-agak nak ingat balik apa-apa yang lupa, ibu godek lah catatan yang lama-lama..

Semoga ibu diberi kekuatan untuk terus berblog.  Lebih-lebih lagi blog merupakan salah satu medium untuk ibu berkongsi kebaikan produk Shaklee yang merupakan salah satu punca pendapatan kami sekeluarga. Semoga lebih dimurahkan rezeki kami. Amin ya Rabbal 'alamin..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...