Follower

Thursday, June 26, 2014

Bila Ibu Yusuf berFareeda Nyata Jelita: Jadi Jelita ke?


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Pernah dengar tudung Fareeda? Jenama tudung dengan tag line Fareeda Nyata Jelita (FNJ).. Tudung yang begitu popular seantero Malaysia.. Tudung yang mempunya beribu-ribu peminat fanatik. Malah inilah juga tudung yang penuh kontroversi. Haaaaa..

Okey, entry ni bukan nak cerita tentang kontroversinya. Banyak kali juga terbaca status-status negatif tentang tudung ni. Tentang harganya yang mahal, tentang potongannya yang pendek. Ibu mengambil pendekatan berkecuali, sokong tidak, kutuk pun tidak. Sebab pada pandangan mata ibu tudung Fareeda memang cantik. Sebagai manusia biasa yang punya nafsu, obkos teringin juga.. Hehe..

Cuma secara peribadi nak beli tu tanya kemampuan diri sendiri dulu. Kalau mampu; beli, tak mampu; jangan beli. Banyak lagi tudung yang cantik-cantik dengan harga mampu milik..

Tapi nak bagi tau ni, akhirnya ibu pun dah terjebak. Dah terbeli satu.. Eh, sengaja beli sebenarnya. Setakat ni baru sehelai lah. Tak tahu lagi samada itu yang pertama, atau pertama dan terakhir. Eheh..


 Inilah dia Fareeda Aisya yang berjaya menambat hati ibu..

Tudung Fareeda ni ada beberapa jenis. Aisya, Sofia, Noura dan lain-lain. 3 tu je yang ibu tau pun.. Lepastu warna-warnanya pun ada gelaran-gelaran tersendiri. Serindit lah, punai lah (ini kelakar okey..), milo lah, peppero lah, macam-macamlah..

Alaa.. Ibu beli tudung ni pun sempena Shaklee National Conference baru-baru ni. Nak naik pentas ambik award kan, tu beli tudung baru. Gambar naik pentas ada di sini (klik)..

Tudung ni ibu beli online dari reseller. RM198.00 sehelai termasuk pos. Jika beli di butik murah sikit katanya. Tapi ada orang kata bukan mudah nak masuk butik Fareeda, lagi-lagi yang di Bangi tu. Kena ambik nombor la, kena tunggu berjam-jam la, dan masuk membeli ada masa yang ditetapkan tak boleh lama-lama. Wallahua'alam..

Ada orang tanya, macammana ibu pakai Fareeda? Kan pendek? Yang tanya ni sebab dorang tahu, ibu pakai tudung jenis yang macam mana.

Alaaaa.. Ibu buat gini haaa..

v

v

v


Pakai tudung syiria labuh kat dalam. Luarnya sarung la Fareeda tu. Alhamdulillah, tertutup depan, belakang, sisi kiri dan sisi kanan..

Fesyen dan gaya bertudung ni kita yang buat, bukan dia buat kita. Jadi buatla macammana pun, janji tutup aurat. Bak kata Ustaz Azhar Idrus, tutup pakai baldi pun boleh. Hahaha..

Oh ya, tudung Fareeda ni ada saiz-saiz juga. Cuma maaf kata, yang saiz xl pun tidak mencapai istilah labuh pada pandangan mata ibu. Jadi sebab nak ber FNJ sangat, haaa.. ambik ko, pakai tudung banyak lapis..


Antara gambar berFareeda yang sempat ibu abadikan. 

Bergambar kenangan dengan Master Lyna Noh, salah seorang mentor ibu dalam Shaklee. Orang yang sama dengan gambar di atas tu. Cuma yang atas tu versi poster, yang ni versi orang sebenar..

Balik tajuk di atas; jelita ke? Bagi ibu jelita atau tidak bukan bergantung pada tudung. Jelita ni sesuatu yang sabjektif, lain pandangan mata lain penilaiannya.

Secara peribadi, ibu beli Fareeda sebagai reward untuk diri sendiri. Shaklee National Conference hanya setahun sekali, dan bukan semua orang boleh naik pentas ambik award. Semua tu selepas jerit perih mengembangkan bisnes. Jadi, menjelitakan diri sendiri dengan Fareeda Nyata Jelita adalah hadiah untuk diri sendiri. Hehe..

Sekian, terima kasih sudi singgah dan membaca.. :D


4 comments:

  1. Good idea Zefa.. betul tu kita yg nak pakai jadi kita buat yg boleh menutup aurat kan :)

    ReplyDelete
  2. Zefa pakai apapun tetap comel dimata akak. Dulu akak pernah terjebak tapi skrg dh xlagi. Rasa dh xsesuai dgn faktor usia n dh ada ank2 remaja. Akhirnya jd bhn koleksi peribadi je.

    ReplyDelete
  3. Tak jelas kak..haha nak jugak tu!
    Maybe sebab tudung syria tu hampir sama color ngan baju.
    Tapi yg pasti mmg lah ibu yusuf ni jelita..heheh

    ReplyDelete

Komen anda amatlah dihargai.. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...