Follower

Saturday, September 29, 2012

RUMAH UNTUK DISEWA, SEKSYEN 7 SHAH ALAM


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Ketika ini ibu sedang bersendirian.. terasing dari anak-anak dan suami. Hari ini ibu membawa diri bersendirian di satu tempat yang sangat ibu sayangi. 

Err.. fahamkan ayat tersurat tu? Hehehe.. Harini ibu lari dari rumah daaaa.. Tapi tak lari ke mana pun. Lari ke rumah sendiri je. 

Dulu, siapa-siapa ada baca entry Penyewa Oh Penyewa tahu ibu ada sebuah rumah di Seksyen 7 Shah Alam. Ibu beli rumah tu tahun 2004, siap pada hujung 2008 dan boleh duduk pada awal 2009. Rumah tu kami sewakan dan tak pernah kosong.. Hinggalah penyewa dah cabut lari baru-baruni. Memang kena panggil cabut larilah, sebab 2 bulan sewa terakhir tak bayar. Tahu-tahu rumah dah kosong, kunci pun tak dipulang. Call langsung tak angkat.. Hmmm..

Pagi tadi ibu datang rumah ni sorang-sorang. Kalau datang dengan ayah kena bawa anak-anak, lain pula nanti ceritanya. Jadi biarlah ibu penat sorang-sorang. Ibu sapu sawang, sapu lantai, mop lantai sampai berkilat. Tapi baru separuh jalan, baru selesai 3 bilik, 1 bilik air dan separuh ruang tamu.

Yang lain-lain ingat nak sambung petang ni, tapi bila dah mengadap  lappy ni terbantutlah pulak. Kalau ikutkan boleh je siap semuanya setengah hari tadi. Tapi ada 'barang peninggalan' penyewa yang ibu tak larat nak buang sendiri. Kena tunggu En Ayah juga nampaknya..


 Tilam-tilam buruk yang sangat berat..

Ibu cuma larat tarik sampai depan pintu depan je. Dalam gambar nampak 2 je kan, tapi sebenarnya ada 5 semuanya. Tu yang tak boleh selesai ruang tamu lagi. Berlonggok barang depan pintu.


Ni gambar masa hari berjaya masuk rumah sendiri, sebab tu ada Maryam. Punyalah susah nak masuk rumah sendiri. Sebab, mereka tukar kunci depan.

Banyak lagi barang sebenarnya.. dan ibu dah bagi tahu suruh ambik. Tapi tak ada seorang pun ambik barang masing-masing. Jadi ibu ambik keputusan untuk buang. Jangan marah yerrr..

Tapi ada juga barang-barang berharga yang ibu tak buang. Yang tu biarlah duduk diam-diam dalam rumah ni, boleh berkhidmat untuk penyewa yang lain pula.

InsyaAllah, besok mungkin selesai urusan mencuci rumah ni. Cuma mungkin perlukan sedikit masa nak cat balik dinding.

Jadi kalau sesiapa sedang mencari rumah sewa di Seksyen 7 Shah Alam, boleh email ibu di zefa_asmara@yahoo.com atau pm di FB (Zefa ibu Maryam). Tinggalkan nombor telefon, nanti ibu telefon semula.

Okey, ibu nak bertukar semula jadi bibik ni. Jumpa lagiiiiii.. :D

Update: Rumah tu dah ada penyewa ya. Terima kasih pada yang sudi bertanya.. :D


30 comments:

  1. Yang sewa ni pelajar ke kak? Suka2 hati je lari dari penyewa..

    ReplyDelete
  2. Ish2...kejam sungguh org tu kan?erm....dugaan.Sabar la yer. Allah tu maha adil, jgn risau.Tak dapat kat sini, kat akhirat confirm!

    ReplyDelete
  3. ish..ish..dasat betol la penyewa tu..men lari gitu jer..

    ReplyDelete
  4. Salam,
    Bertuah betul penyewa tu lari, tergamak pulak dia buat macam tu,..
    Erk ibu tak nak jual ke rumah tu?..

    ReplyDelete
  5. Mudahnya sesetengah manusia menyelesaikan masalah. Main lari-lari je. Hukum hakam tolak tepi.. Akak pulak yg geram semacam bila baca catatan Zefa ni.

    ReplyDelete
  6. itulh masalh rumah yg disewakan..byk yg rosak..akak pn alami masalah yg sama 2 bln lepas...yg sewa bkn org lain ttp saudara sndiri..yg parah tu slinding door yg pecah xbrganti, rumah ditinggalkn tunggang langgang mcm tmpat pembuang sampah...sedih sgt diperlakukan sebegitu......

    ReplyDelete
  7. Dugaan tu kak. sekarang orang macam2 ragam. depan nampak ok, tapi belakang Tuhan saja tahu. sabar2 ^^

    ReplyDelete
  8. sabar je lah....mcm2 la ragam penyewa ni...huhu

    ReplyDelete
  9. akak rumah ni kt mane, n nak disewakan berape ye sebulan??

    ReplyDelete
  10. Tinggalkan no tepon kat email ye, nanti kzefa call balik.. :-)

    ReplyDelete
  11. sebab tu orang suka kalau penyewa tu dah kawin. kalau tak jadi macam ni la kot. kena ada kontrak kak. sign agreement bagai baru dia orang takut sikit.

    ReplyDelete
  12. kak rumah ade kosong lg x sy nk msuk jumaat ni law ade
    \

    ReplyDelete
  13. Assalam. Sy nk tanya ada lagi umah sewa area situ? Saya dah lama cari budget around 500 -700

    ReplyDelete
  14. Kalau kosong lagi..saya mak sewa boleh..ne no saya..pape miskol je..saya kol..0108972236




    ReplyDelete
  15. salam ibu :)
    saya ada email ibu tadi..sila cek inbox ye bu :)

    ReplyDelete
  16. salam ibu...
    saya ada email ibu tadi..sila cek ye bu :)

    ReplyDelete
  17. cam blh gne lg je tilam tu,huhu..

    ReplyDelete
  18. Saya tga cr rumah sewa.. Nk smbg belajar kt uitm start bulan march.. Budget dlm 100 sebulan plus minus.. Ada mana mana rumah yg perlukan sorg dua? azlinlala@gmail.com

    ReplyDelete
  19. ibu tumpang iklan rumah saya jugak...boleh??
    ~pangsapuri seri dahlia,desa alam,sek U12. penyewa perempuan bekerja/master's student..boleh contact saya,019.5229746 for detail..

    *terima kasih ibu....
    luv,
    Jie.

    ReplyDelete
  20. Salam. . . Ibu rumah ibu dimana?. . Masih kosong lg. . Sy bermnat nk sewa untuk buat kelas mngaji teknik al bgahdadi d kawsan sek7. . No sy 012 323 5740 samad

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Maaf, rumah ibu tu dah ada yg sewa.. :-)

      Delete
  21. saya ada umah untuk disewa sek.7...

    ReplyDelete
  22. Ade kosong lgi ke Madem??klo ade call sy reza..017-2899827

    ReplyDelete
  23. sy nk cr uma sewa area s.a bwh 500.. bukan bilik tp rumah yg kosong... rumah kedai ke flat x kesah.... kalau ibu or sesape taw plz infrm a.s.a.p er kat email sy... wawani06@yahoo.com

    ReplyDelete
  24. Salam, sy bakal mendirikan rumah tangga..klu ada rumah sewa di seksyen 7, sila hubungi saya di 013-6038175. Tq

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum...akak zefa, saye xtau plak jemariasmara ni akak punye blog... :)

    ReplyDelete
  26. sy nak cari umah sewa @ bilik sewa area seksen 7 shah alam . ibu mintak kalo ade col sy . perlukan sangt umah/bilik untuk disewa .. 0145164214 . mohon hubungi sy kalau ada . tq :)

    ReplyDelete
  27. assalamualaikum.

    ibu, kami nak sewa rumah tu boleh? kami student uitm.nak sewa dalam 2 tahun (sampai habis study). kami cari rumah kosong. semua muslimah,uitm.sms saya if kami dapat sewa sana, faridah (013-8743371)

    ReplyDelete
  28. Salam ibu tumpang iklan rumah sewa kat blog ni juga boleh...

    saya nak sewakan apartment di dataran otomobil seksyen 15 shah alam. Tingkat 2...rumah fully furnished....masuk bawa diri je. Sewa RM 1300 . Kemasukan untuk January 2014.

    Bayaran untuk masuk : 2month deposit + 1month rental + rm200(utiliti) + 100 (tenancy agreement).

    Kalau ada yang berminat call/sms/whatsapp di no ni : 019-3833580

    ReplyDelete

Komen anda amatlah dihargai.. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...