Follower

Sunday, February 19, 2012

KEK COKLAT LEMBAB KUKUS MUNIRA


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Malam tadi ibu gigih mengekek.. Pencinta kek coklat (ucu) nak balik Terengganu (dah balik pagi tadi..) Alhamdulillah, dapatla si pencinta kek tu merasa air tangan kakak dia ni kan..

Buat kek dah tengah malam, sebab malam tadi juga baru sampai dari kampung. Ada la 2 orang pembantu yang tolong-tolong (cayu dan ucu), tapi kek belum msak pembantu dah zzzzzzzzzzzz..

Maka inilah hasilnya..

v

v

v

v

Kek coklat lembab kukus Munira.. bukalah mana-mana blog masakan, rata-rata semua dah cuba resepini..


Tekstur dalam kek.. sangat moist, sedap dan walla.. memang best!!


Sepotong untuk dingapp!! Ini adalah potongan yang terakhir dan ketika entry ini dibuat, kek dah habis.. haha..

Ibu kongsikan di sini resepinya. Cuma ibu tak ingat copy dari blog.. Maaf.. 
RESEPI KEK COKLAT LEMBAB KUKUS MUNIRA

Bahan-bahannya:

Bahan A
  • 1 cawan gula pasir - ibu guna 3/4 cawan sahaja
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair - ibu guna air suam sahaja
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal tiada
** semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B - di ayak

  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
Bahan C

4 biji telur - diblender (ibu pukul guna pemukul telur)


Cara-caranya:

Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk sahaja.

Bila dah sebati masukkan ke dlm loyang yang digris dan dilapik kertas kalis minyak. (ibu tak lapik pun, sapu loyang dengan sedikit minyak je..)


Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jangan buka pengukus semasa proses mengukus 45 minit yg pertama takut kek jadi mendap.
(Ibu kukus 45 minit sahaja)



Untuk topping pula, ibu guna resepi dari Resepi Masakan @ Resepi.iLuvislam


RESEPI TOPPING KEK COKLAT

150 gm coklat masakan
1/4 cawan air panas
1 sb mentega
1 sb susu pekat

* Campurkan semua bahan dan masak secara 'double boiler'

Nota ibu Yusuf:

Ibu pun tak ingat sebenarnya, berapa kali dah buat. Banyak kali sebenarnya.. Banyak-banyak resepi kek coklat, ibu paling suka yang ini.. :D

Bila dah makan kek coklat, maka lemak-lemak pun mula bersukaria dalam tubuh kita. Jangan risau, ibu cadangan supplemen yang boleh membantu.

 Untuk maklumat lanjut, jemput klik;


57 comments:

  1. xtahan godaan tgk kek coklat yg yummy tu zefa..trgoda sudah!!!!!!

    ReplyDelete
  2. nampak kek yang dah terpotong nampak mcm best sangat!..resepi ni memang top. ramai yg dah cuba tapi saya belom cuba lagi. Nampak zefa punya tang2 tu jgk teringin nak buat :-))

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum dik...
    Amboiiiii...ada kek coklat rupanya kat sini....mmng mnggoda betul...tapi dah habis rupanya....

    ReplyDelete
  4. Sedapnya. Juga sedang mengekek. Heee

    ReplyDelete
  5. tengok gambar pun dah tau..mesti sedap..tapi nacik tang topping selalu failed

    ReplyDelete
  6. Allahuakbar....sedapnya ttengok gambar kek tu...salam singgah sini.. (*_^)

    ReplyDelete
  7. yayyy..kek coklat juga rupanya..hehe =) yum2...cumil dan moist skali..

    ReplyDelete
  8. ni yang tak sabar nak bakar kek juga ni heheh....sedap!!!

    ReplyDelete
  9. aduh kak zefa... tergoda n menggoda betul kek coklat tu! nak buat pun mudah aje kan.

    entah bila izan nak rajin nak buat kek ni... meh tiup mood rajin pada izan meh...

    ReplyDelete
  10. Sedapnya... kena buat juga nampak gayanya..

    ReplyDelete
  11. sedap..dh lama tak buat kek coklat..haha sy buat tepung instant aje ;P

    ReplyDelete
  12. aduyai...favourite nana neh sis:)

    sedapnya....apa-apapun nana nk smpn ye resepi ni,boleh kan sis?:)

    ReplyDelete
  13. dah lama tak buat. last time buat masa Kak Ngah baby lg. lama gila jugak la tak buat rupanya. memang kalau buat kek ni cpt je habis.

    ReplyDelete
  14. mmg suka kek coklat..tp tqk boleh buat lg sbb klu buat nti terlebih makan.baru turun sekilo nie.hehe..

    sy klu buat,air tu ganti dengan susu coklat..lg sedap tau...:)

    ReplyDelete
  15. em ibu memg xgune susu cair la ye???gne air suam je???

    ReplyDelete
  16. ibu memg gne air sbg pnggnti kpd susu cair ye???mksodny memg xgne susu cair lgsg la...

    ReplyDelete
  17. em ibu memg xgune susu cair la ye???gne air suam je???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kdg2 ibu guna susu cair dlm tin, kdg2 guna susu segar, kdg2 guna susu kotak.. Tp yg ini guna air suam je. Rasanya ttp sedap.. :-)

      Delete
  18. Say wat kek yg bkr slalu x jd...tp yg ni skali wat terus jd.......sy pun share resipi ngan kwn2.....mmg CONFIRM jd........tq share mabeles recepi!

    ReplyDelete
  19. Tengok mcm sedap je....

    ReplyDelete
  20. mmg pakai gula pasir ye?kalo gnt gula caster cmne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye guna gula pasir je.. ibu tak pernah pula guna gula caster.. :D

      Delete
  21. ermmm..nmpk sedapp.

    ReplyDelete
  22. Ibu, blh gnakan acuan segi empat 6'x9'?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je.. tapi kalau acuan besar sangat kek jadi nipis nanti.. :D

      Delete
  23. Mmg nampak sgt sedap ibu.kek2 ni sy x pandai buat.huhuu..
    Sila la visit blog saya yg masih baru ni www.madeenayahya.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. wahh sedapnya..sy pnah buat kek coklt kks ni tp tak moist mcm ibu buat..tambah2 kalau masukkan kek tu dlm peti kek mula mnjadi keras/knyal..hairan sy..sy nak tnya ibula..ibu pnah tak mengalami sentuasi mcm sy..minta tunjuk ajr ya dari ibu..hrap dibalas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai dear, siapa namanya ya? Setahu ibu, kek kalau masuk dalam peti sejuk mmg akan jadi keras dear. antara cara yg dpt mengelak keadaan tersebut terjadi, pastikan masukkan kek dlm bekas bertutup dan jangan biarkan terdedah. Tapi kalau lama sangat pun, akhirnya mmg akan jadi keras juga dear.. :D

      Delete
  25. mcm sedap.....skrg nie sya tgh buat kek tue...
    xthula jadi ke x....
    kek da siap msak rsa mcm ok...tp toppingnyer tu...walwahuahlam...
    mdh2an mnjdila hndknyer....

    ReplyDelete
  26. sya tgh cbe buat kek tu...
    mdh2an mnjdi la hndknyer....
    kek rsa sedp...toppingnyer tu xthu lg...tgh tgu sejuk....

    ReplyDelete
  27. Ibu.. Pukul telur sampai jadi mcm mane ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu pukul sampai berbuih je.. guna wishk..

      Delete
  28. saya tgh buat ni, 1st trying.. hope jadi la.. special wat utk hubby.. thanks ibu, so simple .

    ReplyDelete
  29. nak tanya...topping dia tu keras ke cair sentiasa...if masuk dlm peti ais bila di keluarkn dia tetap keras ke cair...nk tanya tu ja...hehehehehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Topping tu cair dear.. kalau nak best campur dgn cream. Yg ni bila masuk peti sejuk tidaklah keras, tp dah tak meleleh sgt la.. :-)

      Delete
  30. kalau letak dalam cup cake pn boleh kan? brape minit ek masak kalo dalam cup cake?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ayu, lebih kurang 15 minit mcm tu.. boleh baca kat entry bwh ni ya..

      http://jemariasmara.blogspot.com/2012/08/kek-coklat-cawan-kukus.html

      Delete
  31. Ibu..nak tye untuk ini:
    ** semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.
    Masukkn bahan2 ikut aturan ke? atau masukkan je semua tu bila periuk da panas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masuk je semua bahan tu dalam periuk. Buka api dan kacau hingga sebati dan gula hancur, terus matikan api. Tak payah hingga menggelegak.. :D

      Delete
  32. sedapnyer... tp saya malas nk buat..haha

    ReplyDelete
  33. Waa.. nak buat saya ni tangan tak berbakat..!! Order bole sis zefa? Hihihi..

    ReplyDelete
  34. hi, may i know how what baking tray size you use? thanks

    regards,
    justina

    ReplyDelete
  35. salam...sy dh cuba resepi ni..mmg sedap..hehe..kwn2 pn ckp sedap kek ni..tq sbb sudi kongsi resepi kek yg sedap ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. Alhamdulillah.. Tkasih kembali. Sy pun salin dr org lain. Pemilik asal resepini Puan Munirah rasanya. Sbb tu diberi nama Kek Coklat Munirah :D

      Delete
  36. Salam.. sy pn dh try buat kek ni, mmg terbaikkkkk!! Hubby ckp sedap dri kek kt starbucks... hahaaaa teruja sy.. the best recipe..

    ReplyDelete
  37. salam....nak tanye...berapa lama boleh tahan kek ni ya? agak2 berapa lama tu? kalau x simpan dlm peti n simpan dlm bekas kedap udara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, biasanya kalau yg orang jual tu tahan seminggu. Ibu punya ni setiap kali buat, insyaAllah terus habis. Hihi..

      Delete
  38. Salam Pn. Zefa,.
    Terima kasih di atas tunjuk ajar buat kek ni.. dek kerana keterujaan mummy nengok gambarnya, maka dengan '1st time' nyer dalam hidup mummy buat kek.. TApi mummy sedikit degil bila acuannya semua mummy doublekan dek kerana Loyang (pun baru gi beli) takde yang kecik, nak tak nak terpaksa beli jugak yang besar dan buatlah dia dengan acauan double semuanya... DAlam kepala pun dah Nampak, sekolah cheche dan rumah bb sitter umar perlu merasa kek tu.. Alhamdulillah, kek naik sebelah, tak naik sebelah..hahaha,. Mummy tak tahu apa yang berlaku, tapi dari segi rasa not bad dan dikatagorikan sebagai menjadi.. Terima kasih ye, sudi melayan saya, termasuk balas sms tu :)

    ReplyDelete
  39. blogwalking sini. kek nampak cam sedap... terliur tengok neh ... =)

    ReplyDelete

Komen anda amatlah dihargai.. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...