Catatan masak-masak 27.12.2010.. makan malam..
Makluman!! Semua n3 ibu berkaitan masak-masak bukanlah untuk menunjukkan ibu ni tere masak. Tidak sama sekali... (tak pandai pun.. huhuhu..). Hanya sekadar untuk berkongsi aktiviti ibu di dapur. Juga sebagai penyuntik semangat kepada diri sendiri yang tak berapa rajin nak masak sebenarnya..
Makluman!! Semua n3 ibu berkaitan masak-masak bukanlah untuk menunjukkan ibu ni tere masak. Tidak sama sekali... (tak pandai pun.. huhuhu..). Hanya sekadar untuk berkongsi aktiviti ibu di dapur. Juga sebagai penyuntik semangat kepada diri sendiri yang tak berapa rajin nak masak sebenarnya..
Inilah dia ayam bakar sempoi ibu... hidangan ayam yang sihat.. kulit dah buang jauh-jauh.. masak tanpa minyak..
Kenapa ibu kata sempoi? Jom layan cara-cara membuatnya yang 'sempoi'!!!
Mula-mula, gaul ayam dengan kunyit, garam, bawang putih dan halia. Pastikan ayam dikelar-kelar ye..
Pastu.. susun lah atas benda kat atas tu.. nak panggila apa tak tau.. selitkan je serai sebatang dua..
Letak atas api dengan api yang kecil.. jangan guna api besar, kang rentung la pulak.. heee... take time sikitlah.. sambil tunggu nak masak tu pergilah buat apa-apa yang patut.. sapu-sapu rumah ke, angkat kain kat ampaian ke..
Ha! Sempoikan?
Ha! Sempoikan?
mmg sempoi. hihi ..
ReplyDeletemmg sempoi...resipi plish.. heheeeee
ReplyDeletesalam Zefa, sampoi jer ayam tue tapi nampak sedap.
ReplyDeleteKakcik & BSB: sempoi2 tp sedap.. haha..
ReplyDeleteMayra: xde resepi2.. tgk je catatan bawah besen biru tu.. buat tau.. :-)
memang sempoi.. janji abis dimakan..
ReplyDeletedulu masa xde oven kakyong bakar dlm kuali jer... la ni dah ade oven, bakar dlm oven jer la..
sempoi-sempoi pun nampak menarik... Zefa ni mesti pandai memasak..:)
ReplyDelete