Follower

Saturday, July 9, 2011

Agar-Agar Milo + Coklat..

Assalamualaikum wbt..

Bersua kembali.. harini mengikut pemerhatian ibu rakan-rakan blogger kurang aktif (termasuklah ibu.. ). Rakan-rakan yang ibu follow boleh dikira dengan jari mengupdate blog masing-masing. Page view blog ibu pun, alahai.. siannya. 25 orang je.. unik jangan katalah, 15 orang je.. hehe..

Apapun, terima kasih kepada yang sudi singgah, walaupun tiada n3 baru. Dah malam barulah terkial-kial nak menaip.

Harini kami sekeluarga memerap di rumah. Keluar rumah bermakna 'cari pasal'. Sesak di mana-mana..

Sebelah petang, ibu tiba-tiba rasa nak menyelongkar tingkat atas kabinet dapur yang dah lama tak dijengah. Silap haribulan, dah ada yang xpired. memang pun, jumpa sebungkus tepung kastad yang dah luput tarikh.. selongkar lagi jumpa agar-agar yang masih okey. Hmmm.. mentol atas kepala ibu terus menyala. Nak masak agar-agarlah..

Maka inilah jadinya..

 Agar-agar milo + coklat..


 Zoom sikit dari tepi.. serabai sikit kan?


 Zoom pula bunga ros dia..


Versi dalam bekas kecik-kecik.. senang anak-anak nak makan..

Resepinya ibu tak ambil di mana-manapun. 100% ikut kehendak hati dan guna apa yang ada di rumah.. Tapi sebab menjadi, ibu kongsikan di sini resepinya:

Bahan-bahan:

1 peket agar-agar* jalur (20 gm) - dibasuh dan direndam 1/2 jam
1 liter air
2/3 cawan gula
1/2 tin susu pekat dibancuh dengan 1 liter air
1 cawan milo
1 sudu kecil coklat emelco**
1 sudu esen vanila (ibu tak letakpun sebab tak ada..)

Cara-caranya:

Masak agar-agar dengan 1 liter air hingga hancur. Masukkan gula dan kacau sehingga larut. (Pastikan agar-agar betul-betul hancur ye sebelum masukkan gula..)
Masukkan susu yang telah dibancuh dengan 1 liter air (jumlah air 2 liter) dan esen vanila serta sentiasa kacau sehingga menggelegak. Matikan api.

Masukkan agar-agar kedalam acuan/ loyang dan tinggalkan separuh di dalam periuk. Biaran agar-agar di dalam acuan/ loyang hingga terdapat satu lapisan nipis di atas permukaan.

Hidupkan semula api, masukkan milo dan coklat emelco dan kacau sehingga sebati. Masukkan agar-agar berwarna coklat di atas agar-agar berwarna putih.

Biarkan sejuk terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk..

Senang sangat-sangat. Selamat mencuba!!

Nota:

* Sila pilih agar-agar yang bertanda halal..
** Coklat emelco ibu letak untuk mnggelapkan lagi warna agar-agar. Taknak letak pun tak apa.. rasa milo akan tenggelam dengan rasa coklat.

6 comments:

  1. nak buatlah nanti.. dah lama tak buat nii..

    ReplyDelete
  2. Ok ler tueee..sedap jer nampak. BSB try buat mihun sangapore tapi jadi mihun kicap pulakkk hehehh

    ReplyDelete
  3. sedapnya...tp sayang....tokleh makan...

    ReplyDelete
  4. BSB: sy suka bihun spore.. makan dgn sambal kicap.. :-)

    ReplyDelete

Komen anda amatlah dihargai.. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...