Jom main masak-masak!!
Harini, balik kerja ibu termenung dulu. Tak tahu nak masak apa sebenarnya. Dalam masa mencari idea tu, tangan ni main capai je bekas yang ada dalam peti ais. Ibu ambik 1 bekas udang, 1 bekas sotong.
Dah keluarkan, dah rendam.. pun tak tahu lagi nak masak apa. Petangni macam blur-blur sikit la pulak..
Ibu pun on lapyy, godek-godek dapur orang.. Maka inilah hasilnya..
v
v
v
v
Udang goreng tepung.. versi serabai.. kah kah..
Sebenarnya, ibu ambil resepi dari Lovely Kitchen.. Tapi ibu buat versi pantas dan lekas.Tak buat elok-elok pun, janji cepat nak siap.. Kepala udang tu ibu sayang nak buang, masukkan je dalam tom yam geng dengan sotong. Huhu..
Terima kasih buat tuan resepi asal, ibu kongsikan pula resepinya di sini..
Resepi Udang Goreng Tepung
Sumber: Lovely Kitchen
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
- 20 - 30 ekor udang
- 80 gram tepung gandum
- 100 ml air
- 1 sudu kecil baking powder
- sedikit garam
- sedikit kunyit (kalau nak putih tak perlu letak kunyit)
Cara Membuatnya :
- Masukkan tepung gandum, garam dan baking powder ke dalam mangkuk.
- Masukkan air dan kacau rata supaya tidak berketul.
- Biarkan selama 30 minit sebelum digunakan. Kalau masuk dalam peti sejuk lagi bagus.
- Udang di bersihkan. Buang kulit, tinggalkan sedikit kulit dibahagian ekornya.
- Keringkan udang dengan kitchen tissue. Pastikan benar-benar kering.
- Panaskan minyak yang banyak (boleh tenggelam udang).
- Pegang bahagian ekor udang dan celupkan rata ke dalam bancuhan tepung.
- Bahagian ekor tidah perlu bersalut tepung.
- Masukkan ke dalam minyak dan goreng sehingga keperangan.
- Angkat dan toskan.
- Hidangkan bersama sos pencicah kegemaran anda. Boleh guna sos cili thai, sos pencicah, sos cili, mayonis, tar tar sauce dan sebagainya. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
Tips dari Lovely Kitchen:
- Pastikan udang betul2 kering bagi mengelakkan dari minyak meletup yer....AWAS!
- Mungkin jenis tepung yang berbeza sukatan air pun berbeza...bancuhan tepung jangan cair supaya boleh melekat pada udang. Dan jangan terlalu pekat....
Nota ibu Yusuf:
* Ibu agak-agak je semua sukatan sebab cuma buat dalam 15 ekor udang
* Ibu tak biar 30 minit pun.. cuma masuk dalam peti sejuk kejap sementara buang kulit udang dan panaskan minyak..
Jom buat kuiz ni!! Klik!!
serabai ke? idok le? ok je... nampak sungguh menyelerakan..makan lak dgn tomyam time ujan2 nie kan..
ReplyDeleteSedapnya...dulu akak pernah buat tapi kenapa x segebu kat kedai tomyam tu...
ReplyDeleteJH: kat sini hujan juga td, tp ttp hangat dan berbahang.. :D
ReplyDeleteKak Norlie: sy buat jgn kan tak gebu, serabai pula tu.. hehe.. tp tuan punya resepi buat gebu.. huhu..
ReplyDeletewah udang..peeret sy nie..esok nak masak udang gak nie.haha..
ReplyDeletesy klu celup tepung gini buang semua kulit n ekor.sng nak mkn nti..:)
Ini feveret ummi..yummmmy..
ReplyDeletesedapnya nampak..tapi udang sekarang ni mahalsesangat heeh..terliur..tp simpan dulu
ReplyDeleteterliur nak makan udang goreng tepung ni hehehe
ReplyDeletefeveret wajib saya ni kalau mkn kt luar..
ReplyDeleteTak buat elok2 pun nampak sedap.. agaknya kalau buat elok2 mesti menangis tauke restoran kat luar..:)
ReplyDeletejanji sedap. tu dah cukup. hehehe...
ReplyDeletemenyelerakan..
ReplyDeleteUDANG!!!!!!!...feveret akak. xkira msk mcm mana semua sedap ditekak akak.....cuma akak alergik dgn udang....
ReplyDeleteSedapnyer...ratah gitu je pun dah sedap...cicah sos cili thai :-)
ReplyDeleteWalaupun bukan kesukaan akak tapi anak2 suka.. semalampun akak masak ni
ReplyDelete