Follower

Tuesday, January 17, 2012

IKAN CENCARU MASAK TAUCU


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Selasa muncul lagi.. Sekejap sungguh rasanya masa berlalu. Hinggakan sehari bagai tidak kecukupan 24jam anugerah Ilahi. Maka ibu Yusuf mula bertanya pada diri sendiri; adakah aku yang tak pandai mengurus masa? Mungkin ya..

Semalam seharian tidak langsung dapat menjengah Jemari Asmara. Komen teman-teman pun baru pagi tadi dapat ibu publishkan. Maaf buat semua, BW pun ibu tak berkesampatan. Aduhai.. Macam manalah UV Jemari Asmara nak naik kalau begini keadaannya. Huhu.. Sabar ajelah..

Ibu kian kekeringan idea mahu menulis. Godek punya godek jumpa pic juadah makan malam kami beberapa hari yang lepas. Hehe.. Ibu tepek ajelah yang itu ye..


Ikan cencaru masak taucu Jemari Asmara

Ibu kongsikan resepinya di sini. Ini cara ibu Yusuf lah ya, mungkin orang lain, lain caranya.. :D

RESEPI IKAN CENCARU MASAK TAUCU

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan cencaru (digoreng)
1 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (diketuk/ ditumbuk/ dihiris)
1/2 inci halia (dihiris)
5 biji cili padi (dipotong 2)
2 sudu besar taucu
1 sudu makan gula
2 inci timun (dipotong dan dibuang tengahnya)
1 biji tomato dipotong ikut suka
Minya untuk menumis
1/2 cawan air

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang, bawang putih, halia dan cili hingga naik bau.

2. Masukkan taucu, gula dan air. Lebihkan air sekiranya suka kuah lebih. Biarkan hingga menggelegak.

3. Masukkan timun dan tomato. Biarkan sebentar, tutup api dan curah atas ikan.

4. Sedia untuk dihidangkan..

Nota ibu:

Ibu tak letak garam sebab taucu tu dah masin. Ibu letak gula untuk untuk 'cover' rasa masin taucu dan untuk mengelakkan pedas cili padi tu tangkap dihidung. Err.. ibu tak tau nak terangkan macammana, kalau orang jawa cakap 'nyegrok'. Hi hi..

Ps: Sama tak dengan cara kawan-kawan semua?


20 comments:

  1. percaya tak sy tak pernah buat masak taucu?hehe..sy dan en suami klu tak sambal msti msk kicap..dua tu japeberet..haha..

    woo begitu caranya ye..klu nak buat nti sy godek2 kt sini..:)

    ReplyDelete
  2. saya juga tak pernah masak taucu..tapi bagus gak akak share resipi kat sini, kot satu hari nanti saya boleh cuba ke kan..

    ReplyDelete
  3. sedapnya ibu... dah lama izan tak makan ikan masak taucu ni. beberapa hari lepas pun nampak kat tv masak camni...terliur dah ni...

    ohhh...ibu pun org jawa juga ye... sekapal lah kita ye...

    ReplyDelete
  4. sedapnye..
    lady pernah makan.. tp x pernah masak.. huhuhu..

    ReplyDelete
  5. sedap ni kak.mmg izan suka sgt taucu.betul akak kata,xperlu letak garam dah..sbb dah masin taucu tu =)

    ReplyDelete
  6. lebih kurang je cara masaknya..

    kakyong lebih suka tumbuk semua bahan2.. tp ayahnde kakyong dia suka semua bhn2 dihiris.. ;)

    ReplyDelete
  7. Sudah tentu kakak tahu nyegrok tu...angger numis lombok rawit wes pasti nyegrok tapi enak. Hahaha.... faham ke tak kalau tak kena tanyalah kawan keliling yg tahu:)

    ReplyDelete
  8. Ummi pun tak nah masak..mekasih for resepi ..:))

    ReplyDelete
  9. x penah masuk taucu ni.. selalunya sy suka bakar je ikan cencaru nih..

    ReplyDelete
  10. sedapnya.....akak tak pernah buat sndiri...biasanya makan yg mak buat jer...

    ReplyDelete
  11. ikan masak taucu.. fav norsi neh. Lama dah tak makan ni sbb en big boss tak berapa suka.

    terliur tgk cencaru masak taucu zefa. kena buat ni (^_^)

    ReplyDelete
  12. terliur la tgk ikan tu..tiba2 rasa lapar..Thanks 4 sharing....

    ReplyDelete
  13. Dah lama sangat tak makan ikan cencaru.. di sini tiada... Nida jarang masak guna taucu, sebab tak berapa pandai nak makan taucu tu..hehehe

    ReplyDelete
  14. guna taucu apa? d psrn ada byk jns taucu
    taucu pedas
    taucu masin
    dll

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya guna taucu masin cap tamin cik jah sayang.. owh, ada yg pedas ye? Hehe.. tak pernah jumpa yg pedas..

      Delete
  15. Hurmm...mcm nak try...mntk2 jadi la..eheehehee

    ReplyDelete

Komen anda amatlah dihargai.. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...