Follower

Wednesday, October 5, 2011

Puding Karamel Jagung: Cubaan Pertama.. :D

Assalamualaikum wbt..

Selamat pagi Rabu buat semua.. Moga-moga hari ini hari yang ceria buat kita semua. Hari ini ibu akan berusaha untuk terus senyum dan ceria walaupun banyak 'kilija' sedang menanti dan dijangka sebuk hingga kepetang..

Ini cerita semalam petang.. Balik rumah terus bersilat di dapur. Masak nasi dan 3 jenis lauk. Siap masak nasi dan lauk, ibu terpandang pengukus. Tiba-tiba, keinginan ibu untuk masak sesuatu meluap-luap dan tak dapat ditahan lagi. Apatah lagi, bahan-bahan semua dah ada..

Maka setelah gigih mengolah dengan resepi yang sudah terhafal.. inilah hasilnya..

v

v

v

 Puding Karamel Jagung Jemari Asmara.. ececeh, suka-suka tambah nama dia.. :D


 Gigih juga keluarkan set Vantage dari almari.. semata-mata nak posing.. kih kih kih.. (hidang kat ayah pun guna Vantage juga tau.. :D)


Sila abaikan keserabaiannya.. dan tekstur yang nampak kurang kemas.. apa yang penting, rasanya menjadi pada percubaan PERTAMA!!  :D


 Rupa paras sebelum 'dibedah' dari pandangan atas..


 Pandangan sisi.. 


Pandangan dalam loyang sebelum ditelangkupkan..


Sebenarnya, ibu tak suka puding karamel. Singgah lah blog manapun yang tayang puding karamel, ibu tak heran sebab tak suka. Tak suka sebab terbayang-bayang rasa telurnya, walaupun sebenarnya kalau pandai buat rasa telur tu tak rasa!!

Hinggalah suatu hari, sorang mem di pejabat bawa Puding Karamel Jagung. Rasanya? Walla!! Enak banget!! Ibu pun mintalah resepi.. Setelah sekian lama resepi tu terperam, maka semalam dapat direalisasikan. Horey!! 

Alhamdulillah.. Cubaan pertama yang menjadi dari jemari seseorang yang tak berapa pandai masak. Macam yang lepas-lepas, ibu tak ambil kira rupa parasnya. Janji sedap!!

Okeylah, sampai di sini dulu. Jumpa lagi.. (n3 ibu kan biasanya pendek-pendek aje..)

Ps: Suka tak Puding Karamel?

10 comments:

  1. sedap nampak.bertambah sedap bila posing dgn set pinggan mahal2 huhu.izan pakai pinggan plastik aje hehe

    ReplyDelete
  2. memang sedap kak :) saya pun suka makan...

    ReplyDelete
  3. cubaan pertama pun dah bagos.. lagi2 kalau wat banyak kai nanti.. sure leh jadi pro.. eheheh.. saya pun baru je wat caramel.. 3 kali dalam 2 minggu.. berturut2 lak.. eheheh.. still ade sepotong baki dlm peti sejuk tu.. eheheh..

    ReplyDelete
  4. nampak sedap tu kak...
    dulu time ngandung ngidam nk mkn nih..hehe

    ReplyDelete
  5. LYAfrina: jom belajar.. kzefa pun baru nak cuba2.. :D

    Izan: Vantage akak ciput je.. beli sikit2.. :D

    Syu: alhamdulillah, kebetulan pulak 1st try jadi. Tp comot la..

    ReplyDelete
  6. PS: kzefa suka sbb buh jagung!!

    Jassani: bestnya, 3 kali dlm 2 minggu. Ibu Yusuf rajin wat puding roti je, sampai jemu.. (sbb x nak bazir.. :D)

    eT: time ngandung mcm2 teringin kan?

    ReplyDelete
  7. prcubaan prtama yg berjaya n menawan kalbu nie....feveret akak n anak2 nie..ptg ni kena masak juga la...hi.hi.hi....

    ReplyDelete
  8. suka sangatttttt........yg ni ada jagung ke kak...?

    ReplyDelete
  9. wah, nmpk sedap tu! oo ada style bubuh jagung ye? jagung dlm tin ke cane kak? blh la syida cuba bila nk buat lg nanti =)

    ReplyDelete

Komen anda amatlah dihargai.. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...